Валентин Кирчев: Административният съд може да върне за преразглеждане увеличението на цената на тока

Причината е неспазване на срока за обявяване на окончателното решение за промяната, коментира енергийният експерт

01.10.2014 | 11:22 Редактор: Мариета Иванова
Валентин Кирчев: Административният съд може да върне за преразглеждане увеличението на цената на тока

Решението на енергийния регулатор за цените на тока вероятно ще бъде обжалвано и върнато за преразглеждане от Административния съд. Това заяви енергийният експерт доц. Валентин Кирчев в Сутрешния блок на  Bulgaria On Air. Причината – неспазване на срока за обявяване на окончателното решение.

На 1 октомври ще стане ясно с колко точно ще поскъпне токът, съобщиха от  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Според разчетите на регулатора от октовмри токът трябва да поскъпне средно с около 10% , като най-голямо увеличение - в размер на 9.9%, се предвижда за клиентите на ЧЕЗ, а най-малко - за абонатите на ЕВН - 9.5 на сто. Аргументите за повишението са, че с него ще се покрие минимална част от дефицита в Националната електрическа компания. За стабилизирането на системата ще бъдат предприет и други мерки, коментират от регулатора.

Преди дни от ДКЕВР посочиха също, че в началото на следващата година е възможно още едно увеличение на цената на елетроенергията – по всяка вероятност с около 1%.