Как Apple укрива данъци?

Коментар на Ханс Никъсл за телевизия Bloomberg

30.09.2014 | 13:46 Редактор: Георги Стоянов
Как Apple укрива данъци?

Какво е значението на всичко това за Apple?

Ханс Никълс: Потенциално милиони и дори милиарди долари данъци, които Apple ще трябва да доплати на ирландската хазна.

Причината - неправомерна правителствена подкрепа, която, разбира се, според европейското законодателство не е позволена. И въпросът, който поставят от Европейската комисия, е, ако е вярно, как Apple са договорили тези ниски данъчно нива с Ирландия и колко ниски са били те.

Погледнете дори само едно от дъщерните дружества на Apple. Това, което те са платили като данъци от 2009 до 2012. Става въпрос за Apple Operations International. Нетна печалба от 30 милиарда долара и никакви данъци.

Тези данни са от доклад на Aмериканския сенат, който беше публикуван през май. Той разкрива, колко ниски са данъците, които Apple е плащал в някои от страните, където е регистриран.

В същото време има и натиск от страна на ЕС, както и Великобритания. Джордж Озбърн вчера говореше за това, как компании като Google и Apple укриват данъци.

Джордж Озбърн, финансов министър на Великобритания: Някои технологични компании, полагат изключителни усилия, за да плащат ниски или нулеви данъци тук. Ако злоупотребявате с данъчната ни система, вие злоупотребявате с доверието на британските граждани и моето послание към тези компании е ясно. Ние ще сложим край на това. Ние искаме ниски данъци, но ниски данъци, които се плащат.

Ханс Никълс: Ирландското правителство казва, че данъчното законодателство не е нарушено, както и законите на ЕС. В същото време, тази седмица може да станем свидетели на европейско разследване срещу Fiat Group, които са базирани в Люксембург, както и срещу Starbucks и сделката, която може би са сключили с Холандия. Марк?

Така че Ханс, Apple има проблеми в Европа, но пък имаме и добри новини от Китай?

Ханс Никълс: Те ще могат да продават iPhone6 в Китай. Те се съгласиха да направят корекция, свързана със сигурността. Това означава, че могат да започнат продажби още от вторник, преди големия национален празник в Китай, когато хората пазаруват много. Така че това са добри новини за продажбата на iPhone6 в Китай. Те имат лиценз и разрешително и могат да започнат да продават.