ЕС: Русия не може да иска предоговаряне на споразумението с Украйна

Страните от ЕС планират да понижат до нула или близо до нула вносните мита за украинските стоки още от този ноември

27.09.2014 | 16:17 Редактор: Георги Стоянов
ЕС: Русия не може да иска предоговаряне на споразумението с Украйна

Страните от ЕС планират да кажат на Русия, че не може да иска изменение на договора за асоцииране между Съюза и Украйна, въпреки настоятелните опити на руската дипломация в тази насока.

В съвместна декларация Съветът на ЕС и Европейската комисия ще подчертаят, че търговското споразумение „е двустранно, между ЕС и Украйна и промени в него могат да бъдат правени единствено при заявено искане от едната страна и съгласие от другата”, съобщава Euobserver, позовавайки се на дипломатически източници.

В декларацията се посочва, че Украйна „трябва да продължи процеса на реформи и икономическа модернизация.”

Декларацията, ще бъде публикувана в Брюксел в понеделник от европейските министрите, присъстващи на срещата на Съвета на министрите на страните от ЕС.

Министрите ще публикуват и документ, с който призовават договорът да бъде приложен „без забавяне”, с изключение на частта за свободната търговия и взаимното вдигане на митата, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2016.

Страните от ЕС планират да приложат и „автономни търговски мерки”, с които ще понижат до нула или близо до нула вносните мита за украинските стоки още от този ноември.

Отлагането на прилагането на търговската част на споразумението беше договорено на 12 септември след тристранни разговори между ЕС, Украйна и Русия.

Русия заплаши Украйна с търговски санкции заради опасенията, че руският пазар може да бъде наводнен от евтини, но и значително по-качествени европейски стоки, които могат да бъдат реекспортирани от Украйна, в случай, че търговското споразумение между Украйна и ЕС влезе в сила в сегашния си вид.