Япония възстановява ядрената си енергетика

Зелена светлина за два ядрени реактора в Япония

22.09.2014 | 10:46 Редактор: Велко Каменов
Япония възстановява ядрената си енергетика

Япония се опитва да възстанови ядрената си енергетика след трагедията във Фукушима. Усилията на правителството са насочени към рестартирането на някои ядрени мощности. Ядреният регулаторен орган в Япония даде зелена светлина за започването на работа на два реактора в АЕЦ „Сендай”, намиращ се в южната част на Япония.

Все още не е ясно кога точно ще започнат работа реакторите. Представители на правителството в Япония се опитват да убедят обществото, че ядрената енергетика е необходимост за страната.

Новият министър на икономиката и  търговията в Япония защити ядрената енергетика по време на дебат предаван по NHK на 21 септември. Юко Обучи, първата жена министър на икономиката в историята на Япония, подчерта важността на ядрената енергетика за Япония. По думите ѝ след инцидента във Фукушима разходите за внос на горива са се увеличили с 3,6 трилиона йени. Обучи заяви, че японският независим ядрен регулаторен орган налага най-строгите правила за безопасност в света и че правителството ще опита да възстанови работата на централите, отговарящи на правилата.

Али Изади-Наджафабади  от Bloomberg отчете, че много повече хора умират всяка година в резултат на дейността на ТЕЦ-овете.  Изследване на Организацията на обединените нации сочи, че заради инцидента в Чернобил до 2006 са загинали 10 000 души. Наджафабади отблезязва, че годишно над 100 000 души умират в резултат на произвеждането на енергия чрез изгарянето на въглища в Китай.