Газова криза е напълно възможна, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

Притесненията идват от възможността за намаляване на доставките на синьо гориво от Русия

17.09.2014 | 17:20 Редактор: Мариета Иванова
Газова криза е напълно възможна, заяви вицепремиерът  Екатерина Захариева

Газова криза през зимата е напълно възможна заради евентуални проблеми с доставките на синьо гориво от Русия. Това прогнозира вицеприемиерът Екатерина Захариева.

Припомняме, че Полша и Словакия вече се оплакаха от намалени доставки на газ от Газпром. Вицепримиерът Захариева подчерта, че по ръководството на министъра на енергетиката Васил Щонов вече работи кризисен щаб, които разработва мерки за противодействие на евентуален проблем с доставките.

Подобно на кризата от 2008, се обмисля възможността топлофикациите да преминат на мазут. Работата им повече от 5 дни на мазут обаче изисква разрешение от Министерството на околната среда.

В България има топлофикации, които са готови да работят на биомаса, но са необходими преференции за производството на топлинна енергия от биомаса, коментира пред Bulgaria On Air Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Подобна стъпка според него ще има добър икономически ефект за България.

Освен мерките за ТЕЦ-овете служебното правителство е предприело преговори с Гърция за активизиране на работата по газовата връзка с южната ни съседка. Наблюдават се количествата руски газ, които се подават към България.

Въпреки категоричните позиции на три правителства, че газовите връзки с Румъния, Гърция, Сърбия са необходими, от 2008 година досега нито една от тях не заработи.

В бъдеще България ще разчита и на добива на газ в Черно море, но в същото време съседна Румъния има претенции към морските територии, за които се смята, че са богати на газ.