Падоан: Пазарите са позитивни към италиански активи

08.09.2014 | 10:50
Падоан: Пазарите са позитивни към италиански активи

Коментар от Берлин на Ханс Никълс от Bloomberg на интервюто, дадено от министъра на икономиката и финансите на Италия, Пиер Карло Падоан.


Правителството на Матео Ренци смята да продаде дял от 5% в петролната компания ENI и в енергийната компания ENEL.

Активи за общо 5,3 млрд евро.

Пиер Карло Падуан каза в интервю за Блумбърг, че трябва да се избере правилния момент и в момента пазарни условия изглеждат доста добри.

 

"Когато се взема решение, отчита се настроението на пазара. Разбира се, в момента пазарът е доста позитивен спрямо италианските активи. Но може да се промени. Трябва да бъдем внимателни за момента, който ще изберем", - каза Пиер Карло Падуан, министър на финансите на Италия

Падуан отрече да има някакви различия с Ренци по отношение на момента. Каза, че са едно мнение.

Всичко това е в контекста на дълга от 2,2 трлн евро.

Питахме го кога БВП ще се върне на положителна територия. Кога ще има ръст?

Падуан каза, че това е неправилен въпрос:

"Въпросът не е "Кога?", а "Какво трябва да се направи?". Ако кажем "Кога?", това означава, че все още трябва да чакаме и да не правим нищо, това е погрешен подход. Правилният подход е да приложим силни политики в страната, за да ускорим програмата за структурни реформи и да подкрепим инвестициите. Италия трябва да направи това, което трябва да направи Европа".

Явно тези думи ще се харесат на пазарите.

Падуан подсказа, че трябва да се направи още по разходите и в подкрепа на трудовия пазар:

"Европа трябва да погледне към целта сериозно, след като направи сериозен напредък в областта на фискалната консолидация. Много бе направено и в стартиране на пълноценен Банков съюз. Сега е време да се погледне към растеж и заетост, които, както всеки вижда, не са задоволителни".

Пиер Карло Падуан каза още, че европейските банки са силни и могат да издържат всякакъв вид стрес тестове.

Това е интересно интервю, в което финансовият министър на Италия прави много хубави връзки между задълженията му в страната и капиталовите пазари.


Пиер Карло Падоан бе назначен за министър на икономиката и финансите в правителството на Матео Ренци на 24 февруари 2014.

Той е преподавател по икономика в университета Ла Сапиенца в Рим, директор на Fondazione Italianieuropei, зам.-генерален секретар на ОИСР /от 2007/ и главен икономист на ОИСР /от 2009/.

2001-2005 е италиански изпълнителен директор в МВФ, където е отговарял за гърция, Португалия, Сан Марино, Албания и Източен Тимор.

1998-2001 е икономически съветник на италианските министър-председатели Масимо д' Алема и Джулиано Амато.

Бил е консултант в Световната банка, ЕК, ЕЦБ.