Румен Порожанов: Трябва да опитаме да запазим дефицита до 3%

Около 1.2 млрд. лв. са допълнителните разходи в бюджета за тази година в сравнение с 2013, коментира финансовият министър

20.08.2014 | 15:06 Редактор: Мариета Иванова
Румен Порожанов: Трябва да опитаме да запазим дефицита до 3%

Около 1.2 млрд. лв. са допълнителните разходи в бюджета за тази година в сравнение с 2013 г. и те не са компенсирани поради това, че заложените приходи са надценени. Това, както и спрените плащания по програмите "Околна среда" и "Регионално развитие", създават рискове пред изпълнението на бюджета за тази година, съобщи на пресконференция в Министерски съвет финансовият министър в служебния кабинет Румен Порожанов, цитиран от БТА.

„Диспропорцията между приходите и разходите директно влияе върху дефицита, трябва да се опитаме обаче да го запазим в рамките на 3 процента, за да не започне Брюксел процедура за свръхдефицит срещу страната ни“, коментира още финансовият министър.

По оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие"са започнали проекти, сроковете текат и ако не се извършат разплащания, средствата по тях ще бъдат загубени, обясни Порожанов. - „Ето защо през август са извършени две плащания – 166 млн. лн. по "Околна среда" и 180 млн. лв. по "Регионално развитие" като тези две числа ще дадат пряко отражение за увеличение на дефицита за месеца“.

Румен Порожанов посочи, че с вицепремиера Екатерина Захариева в момента обмислят възможността общините, които трябва да извършат плащания по обществени поръчки по спрените две програми да получат средства за това от фонд "Флаг". Събират се и данни на какъв етап са проектите по програмата за развитие и растеж и до каква степен може да се реализира икономия от тази програма, но без да се спират обществени поръчки и да се нарушава законът.

Относно възможността да се увеличи дългът, Порожанов коментира, че идеалният вариант в момента е дългът да бъде увеличен само с размера на дефицита, който трябва да бъде покрит. До 15 септември ще предложим на правителството законопроект за коригиране на параметрите на бюджета за 2014 г. , заяви министърът.

Фискалният резерв в началото на август е около 8,8 млрд.лв., от които 8,2 и над 600 млн. лв. , които подлежат на възстановяване от ЕК. Фондът за гарантиране на влоговете в банките разполага с около 2,1 млрд. лв. - основно в парични средства и ДЦК, информира Порожанов. По закон фондът се включва в хипотезата на  отнет лиценз и изплащане на депозитите до 100 000 евро, отбеляза министърът.