Несериозно е отсега да се говори за спад в приходите в туризма, смятат от туристическия бранш

12.08.2014 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Несериозно е отсега да се говори за спад в приходите в туризма, смятат от туристическия бранш

Несериозно е отсега да се говори за спад в приходите в туризма. Зад това мнение застанаха експерти от туристическия бранш пред агенция Черно море. Те разкритикуваха позицията на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, който преди дни прогнозира, че през лято 2014г. ще има спад от близо 12% на приходите от международен и български туризъм.

"Вижте, всеки хотел може да ви даде различни данни. В някои от хотелите край Варна отдавна няма свободни места, всичко е запълнено догоре. На каква база Драганов вижда спад?", попита пред вестник Черно море известен хотелиер, пожелал анонимност.

Според бизнесмена е възможно някои хотели да са останали празни, но това се дължи на ценовата им политика.

"Имаше колеги, които не се съобразиха с кризисните фактори и запазиха високи цени. Това остави свободни леглата им в активния сезон", уточни експертът.

Доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара коментира, че никой в момента не разполага с точна информация, за да се говори, че има спад. Чак към края на октомври ще излязат официалните данни, добави експерта.

"Според мен спад в туризма няма да има и нивата ще са като през 2013 г.  Има голям ръст от молдовски туристи, румънците с техните коли традиционно са тук, възможно е да се наблюдава спад при украинците, но те ще се компенсират от другите гости. Нека тези, които говорят, да гледат броя на нощувките. По-добре е да се осъществят голям брой нощувки от малко гости, отколкото да имаме малко нощувки, но от много туристи", разкри алгоритъма доц. Маринов.