Русия забрани вноса на храни от страните, наложили й санкции

07.08.2014 | 00:24
Русия забрани вноса на храни от страните, наложили й санкции

Русия забрани вноса на стоки от страни, наложили санкции срещу нея

Президентът Владимир Путин е подписал указ, въвеждащ ограничения на вноса в Русия на „отделни видове селскостопанска продукция, хранителни стоки и суровини“ от страните, въвели санкции против Русия.

Указът влиза в сила от датата на подписване.

Забраната ще действа една година.

„Ограниченията ще бъдат въведени само по отношение на тези стоки, които сами можем да си произведем и без които можем да минем“, заяви председателят на Комисията на Думата по икономическата политика Игор Руденски, цитиран от РИА Новости.

Списъкът ще бъде публикуван в четвъртък, 7 август, във втората половина на деня и ще бъде максимално разширен, съобщи пом.-ръководителят на Росселхознадзор Алексей Алексеенко.

Според Ройтерс Русия ще забрани целия внос на храни от САЩ и всички плодове и зеленчуци от Европа.

Мярката ще засегне потребителите, които разчитат на евтин внос и фермерите на Запад, за които Русия е важен пазар.

Русия е най-големият купувач на европейски плодове и зеленчуци и вторият по значение вносител на птиче месо от САЩ.

САЩ и ЕС разшириха икономическите санкции срещу руската икономика миналата седмица заради кризата в Украйна. Към тях се присъединиха Канада, Япония и Швейцария.

През 2013 САЩ са изнесли продукти за 1,6 млрд долара, 4% от общия си износ, по данни на Министерството на земеделието на САЩ.

„Решението не е така критично, както изглежда на пръв поглед“, каза Елена Тюрина, директор на Института по аграрен маркетинг по телефона от Москва за Bloomberg. 

"Много храни се внасят от Латинска Америка, арабските страни и Азия.. Ще ядем по-малко ябълки и повече банани, портокали и киви“, добави тя.

Сред най-големите 15 износители на храни за Русия са Холандия, Германия и Полша, както и САЩ.

По данни на НСИ за 2013 г. на Русия се падат 15.9% от външнотърговския стокообмен на България, в т.ч. 2.6% от износа.

По предварителни данни общо износът от България за Русия за 2013 е 756.8 млн щ.д. по данни на МИЕТ.

 

Вносните ограничения имат пряк ефект върху цените на храните, поддържайки ги високи, въпреки намаляването на цената на плодовете и зеленчуците, казва Максим Орешкин, началник отдел Стратегическо планиране в МФ на Русия, цитиран от Bloomberg.

Инфлацията е най-голямото предизвикателство, пред което е изправена Русия, според проучване, публикувано от държавната ВЦИОМ на 10 юли.

На 7 юли руските власти ще обсъдят с посланиците на Латиноамериканските страни възможностите за увеличаване на вноса на селскостопанска продукция.

На срещата ще бъдат посланиците на Еквадор, Бразилия и Чили, както и временно изпълняващият длъжността посланик на Аржентина в Москва.