Протестите от Бразилия може да се повторят и на световното по футбол в Русия

Русия ще похарчи 30 млрд. долара-два пъти повече от Бразилия

20.07.2014 | 11:01 Редактор: Ирина Георгиева
Протестите от Бразилия може да се повторят и на световното по футбол в Русия

Светът запомни първенството по футбол в Бразилия със социалното недоволство и серията протести. Подобно развитие след 4 години застрашава руската столица Москва като бомба със закъснител. Това отбелязва германското издание Spiegel. Причините – Русия ще похарчи за спортното събитие 30 млрд. долара, което е два пъти повече от разходите в Бразилия. Корупцията на високо държавно ниво и бедността в някои райони могат да се окажат искрата, която да запали общественото недоволство.

Световното първенство през 2018 г. ще бъде третото голямо спортно събитие за Москва през това десетилетие, след олимпиадата в Сочи, струвала на страната 50 млрд. долара и Световното първенство по лека атлетика през 2013 г. през октомври пък предстои и първият старт от Формула 1 в Русия.

Но дали тези усилия на Русия да стане световна спортна дестинация номер едно струват тази висока цена, пита Spiegel.

Безспорно тези събития са шанс за страната да подобри пословично лошата си инфраструктура. 7 от общо 12 нови стадиона за 2018-та година трябва да са чисто нови. два от тях струват над 1 млрд. долара. По изчисления на Spiegel това означава, че всяко седящо място на спортните арени струва средно по 11 500 долара. Тази цена в Бразилия беше 6500, а в Германия през 2006 г. – едва 3200. Не е изключено обаче още по-голямо оскъпяване. Строителната компания Stroytransgaz на Генадий Тимченко настоява за 35% повее средства от спортното министерство, за довършване на строежите. На лице са и съмнения за устойчивостта на спортните съоръжения. Най-малкия стадион е с капацитет 42 хил. зрители, а средната посещаемост на мачове в Русия е едва 12 хиляди.