Печалбите на Nike - над очакванията

Аликс Стийл, Bloomberg

27.06.2014 | 07:01
Печалбите на Nike - над очакванията

"Последното тримесечие за Nike беше много силно. Те надхвърлиха очакванията по всички показатели - печалбата достигна 78 цента за акция, което представлява ръст от 2,6% на годишна база.

Приходите също са по-добри от прогнозите, в размер на над 7,4 милиарда долара, регистрирайки повишение от 10 на сто. Особено впечатляващи бяха данните за продажбите в Северна Америка, които достигат 3,3 милиарда.

Предварителните прогнози сочеха, че американският пазар не е чак толкова силен и че там се наблюдава общ спад в търсенето на обувки. Те обаче не се сбъднаха - продажбите на Найки в региона отчитат ръст от 11 на сто.

Ако погледнем какво се случва в Китай, където нормите на печалба са още по-високи, анализаторите също не познаха. Приходите на компанията достигат над 700 милиона долара, тоест ръстът на продажбите е с около 6 на сто.

Единственото разочарование, ако въобще можем да го наречем така, дойде от Западна Европа.

Постъпленията там бяха малко по-слаби от очакванията, но все пак поръчките нарастват с над 20 на сто.  Нормата на печалба също се повишава с цели 45 на сто. Като цяло много добри резултати за Найки - те бяха и причината за поскъпването на акциите".

Аликс Стийл, Bloomberg