Орешарски: За България са важни инвестициите от САЩ

23.06.2014 | 16:27
Орешарски: За България са важни инвестициите от САЩ

Активизиране на търговията и инвестициите между САЩ и България са обсъдили зам.-министърът на търговията на САЩ Кенет Хаят и министър-председателят Пламен Орешарски, съобщи правителствената пресслужба.

Българският премиер е предложил високите технологии, енергетиката и машиностроенето като привлекателни сектори за американските компании у нас. „Имаме голям интерес към такъв тип инвестиции“, е казал Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет.

Още по темата

Пламен Орешарски е посочил и енергетиката и сектори от машиностроенето, като е обърнал внимание на диверсификацията на газовите доставки и проекта за Южен газов коридор. На срещата са били споменати и преговорите с Westinghouse и диверсификацията на технологиите в този сектор, както и ускоряването от българска страна на работата по интерконектора с Гърция.

Кенън Хаят е изразил подкрепата си за американската компания Tishman, която има интерес към изграждането на национален стадион в България.

Посланикът на САЩ Н.Пр. Марси Рийс, която също присъства на срещата, отбеляза, че за бизнеса най-важни са прозрачността, диалогът и предсказуемостта.

Американската делегация е обсъдила с българското правителство активизирането на търговията и инвестициите, които през 2013 са нараснали с 10%. Според Кенет Хаят в бъдеще може да се постигне и по- голям растеж.


Кенет Е. Хаят е помощник за.-секретар по международната търговия. Отговаря за ежедневната абота на Международната търговска администрация /ITA/, с годишен бюджет от 456 млн долара и над 2200 служители по света.

В изказването си от 7 май, направено във Вашингтон, Кенет Хаят казва, че "департаментът работи с екипа преговарящи по търговските въпроси са САЩ за сключване на споразумения по търговските договори като Договора за търговия с услуги /Trade in Services Agreement (TISA)/, Транс-Тихоокеанското партньорство /Trans-Pacific Partnership (TPP)/, и търговското и инвестиционно партньорство САЩ-ЕС /U.S.-EU Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)/, с акцент върху веригите за доставка и намаляване или елиминиране на търговските бариери. "Ние активно работим за пазарна либерализация и политики, облекчаващи движението на стоки в широк спектър от сектори, включително конкурентна доставка на услуги, въздушен транспорт и други транспортни услуги, дистрибуция и информация и информационни технологии.

Tishman International Companies e компания, оперираща в областта на недвижимите имоти. В София Tishman България реализира Sofia Airport Center за 250 млн евро, завършен през 2009.

 

/Снимки: Правителствена пресслужба/