ИПИ: бизнесът очаква да наема работници в 9 области през 2015

15.06.2014 | 16:53
ИПИ: бизнесът очаква да наема работници в 9 области през 2015

Представители на бизнеса у нас са оптимистични за бъдещето на фирмите си през 2015 - показва проучването „Регионални профили: показатели за развитие”, проведено през май 2014 от Института за пазарна икономика сред близо 1680 компании.

Проучването на Института за пазарна икономика сред българските фирми включва въпроси, свързани с очакванията на бизнеса за динамиката на инвестиционната активност, за приходите на предприятията, както и за броя на лицата, които ще бъдат наети на работа през следващите месеци. Резултатите от бизнес анкетата и са оптимистични.

Съществено увеличение на наети лица се очаква да има в девет области в страната, три тях се намират в Североизточния район - Варна, Търговище и Шумен. Групата области, в които бизнесът счита, че по-скоро броят на наетите лица ще се запази или ще отбележи минимален ръст са Велико Търново, Стара Загора, Разград, Плевен, Перник, Габрово и Благоевград.

Като основни фактори, благоприятстващи бизнеса, представителите на българските фирми посочват достъпа до кредит и европейските средства. И двата фактора се радват на най-позитивни оценки от страна на по-големите предприятия и компании с персонал от над 50 души. Въпреки високата средна оценка, която бизнесът дава на европейските средства като фактор, цели 32,5% от анкетираните предприятия не могат да преценят ефекта от предоставянето.

/Графика: ИПИ/