Дефицитът в държавния бюджет се е увеличил три пъти за една година

Причините са по-високите разходи по европейските програми и по-големите социални харчове, съобщават от финансовото министерствo

01.06.2014 | 15:48 Редактор: Мариета Иванова
Дефицитът в държавния бюджет се е увеличил три пъти за една година

Дефицитът в държавния бюджет се е увеличил три пъти за една година, показват данни на финансовото министерство. През април той е близо 865 милиона лева. От ведомството обясниха, че причините са по-високите разходи по европейските програми и по-големите социални харчове заради увеличението на пенсиите от 1 април миналата година. Към края на април фискалният резерв е близо 6 милиарда.

Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма за отчетния период са в размер на 9 милиарда и 453 милиона лв., или 30 и половина процента от годишните разчети за 2014 г. Съпоставено с първите четири месеца на 2013 година приходите по консолидираната фискална програма нарастват със 165 млн. лв. Приходите от преки данъци са милиард и 675 милиона. лв., което е 39% от планираните постъпления за годината. Приходите от косвени данъци са в размер на 3 милиарда  и 465 хиляди лв. Постъпили са милиард и 974 милиона лв. от социално-осигурителни и здравни вноски.

Държавата е възстановила ДДС на бизнеса за близо 439 милиона лева през април тази година, сочи справката на финансовото министерство. За периода януари - април на 2014 г. е възстановен ДДС в размер на милиард и 957 милиона лева или с около 84 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Тогава държавата е върнала на бизнеса милиард и 872 милион лева.