Работодателите - единни за вземане на мерки за облекачване на микрофирмите

Определянето на минималните осигурителни прагове трябва да става по конкретна методика, коментира Валентина Зартова от БТПП

01.05.2014 | 12:01 Редактор: Мариета Иванова
Работодателите - единни за вземане на мерки за облекачване на микрофирмите

Работодателските организации се обединиха около група мерки за бавно облекчаване на микропредприятията, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Валентина Зартова от Българската търговско-промишлена палата. Тя допълни, че постигнатото съгласие е мотивирано от факта, че 98% от фирмите в страната са именно мирко- с персонал до 10 човека.

Част от мерките включат отпадане на наредби и вътрешни правилници, които според работодателите за излишни за малките фирми. Такива например са наредбите, свързани с вътрешната медицина, с изплащането на работните заплати и т.н., коментира експертът.
Друг проблем, по който от БТПП настояват да се вземе решение за промяна, е определянето на минималните осигурителни прагове, коментира Зартова.

„Минималните осигурителни доходи бяха въведени през 2002 като мярка срещу сивата икономика или срещу нерегламентирани плащания на трудови възнаградения. Никой досега обаче не е извършил оценка какъв е резултатът от прилагането им”, заяви юридическият съветник към БТПП.

По думите й проблемите по този въпрос идват от липсата на методика за  определянето на най-ниските осигурителни прагове в отделните сектори.

„ Минималните осигурителни доходи по група професии за всеки бранш се регламентират в ежегодните бюджети за Държавното обществено осигуряване. Преди това се договарят на ниво работодателски и синдикални организации или грубо казано-  това, което се договорят, това влиза в бюджета за ДОО. По този начин с определените ставки се ангажират, както   членовете, така и тези, които не членуват в организациите”, коментира Зартова.

БТТП не е против преговарянето в определянето на минималните осигурителни прагове, но настоява това да става по определена методика, която да включва  производителността в бранша, приноса към БВП, планираната инфлация и др., посочи още експертът. Тя допълни, че липсата на подобна методика води до изкривяване на пазара на труда.