Засегнатите общини ще обжалват санкциите по ОП „Околна среда” в съда

"Трябва да намерим едно добро решение на поставените въпроси, но ако няма нередности, да не се търсят излишно", призова заместник-кметът в СОС Дончо Барбалов

24.04.2014 | 08:52 Редактор: Ирина Георгиева
Засегнатите общини ще обжалват санкциите по ОП „Околна среда” в съда

Засегнатите общини ще обжалват санкциите по ОП „Околна среда” в съда. Това заяви в Сутрешния блок на България он ер заместник-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов. Пред водещата Йоанна Николова той коментира, че общата сума на проектите е над  700 млн. лева, като по-големите били 14.  

От Брюксел спряха плащанията по „Околна среда” през ноември 2013 година, заради неправомерно смесване на критерии за подбор и показатели за оценка на фирмите изпълнители, намаляване или удължаване срока за получаване на оферти по обществени поръчки, както и поради неравностойно третиране на участниците.

Столична община е получила възражения само върху част от проектите, заяви Барбалов. Той е  категоричен, че по всички проекти са направени нужните проверки и допълни, че  няма никакви притеснения, защото Столична община е работила по препоръките на всички регулаторни органи. Ако все пак бъдат открити нередности, то те ще бъдат санкционирани, заяви заместник-кметът.

„Липсва прозрачност от целия този процес. Ситуацията е наистина много неприятна, защото, ако държавата спре своите ангажименти и плащания към сключените сделки, ще има както проблеми във финансирането към проектите, така и към фирмите, които изпълняват дейностите. Следователно и те могат да изпитат финансови затруднения и да не могат и да се разплащат на свой ред към свои работници или свои доставчици. Тук говорим за цяла верига,” коментира Барбалов.

Заместник-кметът подчерта, че Столична община ще направи всичко възможно, за да защити интересите на софиянци. Той допълни, че се правят усилия да бъдат възстановени плащанията по ОП „Околна среда”. По негови думи сумите, по които са наложени корекции, не са прекалено големи за общината и местната управа може да се справи, но за по-малките общини, които са с много по-малък бюджет, това е сериозен проблем.

„Като част от всички общини, ние трябва да работим, както като общини (с другите засегнати), така и с държавните органи. Трябва да намерим едно добро решение на поставените въпроси и наистина там, където има допуснати неточности – да има санцкии. Там, където няма неточности просто да не се търси отговорност, която не съществува,” призова Барбалов.

Заместник-кметът на София призова за диалог, защото ако се стигне до съд,това няма да е добре за никой. Първо, защото процедурата е много бавна, и на второ място, защото ще струва много пари и за двете страни.

Дончо Барбалов коментира и ремонтите, които в момента се правят в София. По негови думи работата по започнатите проекти в момента върви по план. Очаква се част от тях да приключат лятото, а другата част през есента.