Facebook настоява за повече жени на ръководни постове

Първата крачка в тази посока трябва да я направят самите жени, коментира Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на социалната мрежа

22.04.2014 | 14:36 Редактор: Ирина Георгиева
Facebook настоява за повече жени на ръководни постове

Жените трябва да поемат инициативата в създаването на "един по-равноправен бизнес свят“, твърди главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг. Тя подчерта, че първата крачка в тази посока трябва да бъде направенa от самите жени, които би следвало да заемат поне половината от ключовите управленски позиции в бизнеса, предава BBC.

„Ако искаш да направиш нещо много, но се страхуваш, се запитай какво би направил, ако не си изплашен, и го направи, “ съветва  Сандбърг.

През юни 2012 г. Шерил Сандбърг стана първата жена в управителния борд на Facebook. Миналата година  тя написа книгата Lean in (букв. „Устреми се напред"), в която съветва жените как да постигнат напредък на работното място.

 „Трябва да се отбележи, че жените са половината от населението на света. Те трябва да заемат поне половината от местата, където се взимат важните решение, но за жалост днес това още не е така,” коментира Сандбърг.

По думите  жените могат да правят „невероятно ефективен“ бизнес , да са добри правителствени лидери и  предприемачи.
Главният оперативен директор на Facebook отбеляза още, че светът преживява " огромна технологична промяна " и социалната мрежа е изправена пред още по-големи предизвикателства.

„Намираме се по средата на усвояването на най-бързо развиващата се и пробивна технология, която света някога е виждал, и това е мобилния телефон“, добави Сандбърг.