Търговският обмен между Полша и България е балансиран, коментира полският посланик

За миналата година стокообменът между двете държави е в рамките на на 1 млрд. евро, заяви Лешек Хенсел.

14.01.2014 | 10:07
Търговският обмен между Полша и България е балансиран, коментира полският посланик

Търговският обмен между Полша и България за миналата година е в рамките на 1 млрд. евро, заяви в ефира на Bulgaria On Air полският посланик Лешек Хенсел. Той подчерта, че отношенията между страните в тази сфера са балансирани и се очаква да се подобряват, особено след създаването на Българо-полската търговско-промишлена камара.

По отношения на добива на шистов газ полският посланик заяви, че страната му е предложила подкрепа и сътрудничество на България за проучването на енергийната суровина още през 2010 и това все още е в сила.

„В момента в Полша са проведени над 60 сондажа и данните са изключително добри“, заяви Хенсел и допълни, че до края на годината в страната ще започне промишлен добив на газ.

Полският посланик коментира и ситуацията в Украйна. Той заяви, че

единствено диалогът е приемливата позиция за Полша.

„Както през 1989 година между опозицията и властите в Полша се проведе кръгла маса, така днес украинското общество трябва да намери начин да се разбере. Ситуацията в момента показва, колко е важен проектът, който Швеция и Полша представиха на ЕС, а именно този за източно партньорство. Това е проект, който цели модернизиране и демократизиране на страните“, заяви Хенсел.

Той коментира още, че националистическите и популистки настроения се наблюдават в цяла Европа. „За щастие в Полша подкепата за настроени националистически и популистки формации е в рамките на няколко процента. И може да се каже, че икономическия прогрес показа, че за страната това не е  решение“, каза Хенсел.

 Вижте целият разговор от видео файла.