Енергийната борса вероятно ще заработи през следващата година

Според разчетите на енергийния регулатор от 1 януари ще има и леко понижение на цената на електроенергията за фирмите.

23.12.2013 | 15:06
Енергийната борса вероятно ще заработи през следващата година

Енергийната борса, чието създаване са бави от години, най-вероятно ще заработи през следващата година и държавата ще има мажоритарно участие в капитала на борсата. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air Явор Куюмджиев, член на енергийната комисия в парламента и депутат от БСП.

Енергийната борса ще даде възможност за по-гъвкави възможности за регулиране на цената на тока. Управляващи и опозиция в лицето на ГЕРБ остават на различни позиции за електроенергията и развитието на енергетиката като цяло.

Като голям успех отчита намалението на цената на тока за бизнеса депутатът от БСП Явор Куюмджиев с около 15% в резултат на приети законодателни промени и стимулиране на малките и средни предприятия да купуват енергия от търговците на ток, а не по регулирана цена. Според разчетите на енергийния регулатор от 1 януари ще има и леко понижение на цената на електроенергията за фирмите. Поевтиняване на тока се предвижда и за битовите потребители. Според Явор Куюмджиев през 2014 г. ще заработи и енергийната борса.

От ГЕРБ твърдят, че на практика има натиск за увеличаване на цената на тока. Бившият енергиен министър Делян Добрев прогнозира увеличение на дефицита в НЕК. За този регулаторен период по думите му дефицитът в компанията ще е 620 милиона и още толкова през следващия регулаторен период, който ще започне през лятото.

За разлика от Делян Добрев, Рамадан Аталай е оптимист за състоянието на електрическата компания и очаква подобрение на финансовото й състояние. Той е на мнение, че бившите управляващи незаконосъобразно са раздавали дялове за студения резерв.

От енергийния регулатор вече заявиха, че в НЕК вече са влезли 110 млн. лв. от продадени държавни парникови емисии, през следващите 7 месеца ще има още постъпления от тази търговия. всичко това щяло да подобри състоянието на компанията. Спирането на течовете в енергетиката ще стабилизира енергийната система, убеден е председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай.