Най-бързият влак в Европа ще се движи със скорост от 360км/ч

От 2015 железницата ще превозва пътници от Рим до Милано за малко над два часа.

19.08.2013 | 16:43
Най-бързият влак в Европа ще се движи със скорост от  360км/ч

Най-бързият влак в Европа ще превозва пътници от Рим до Милано за малко над два часа от 2015 година. Скоростта, с която ще се движи, ще достига 360 км/ч.

Построен е от Bombardier и Ansaldobreda за италианския жп превозвач Trenitalia, основно в завод в Тоскана, става ясно от репортаж на Bloomberg Televsion. Поръчката на 50 влака за Trenitalia е за сумата от 2 милиарда долара.

В сравнение с други високоскоростни влакове, идеята е да е по-тих и да не влияе отрицателно на околната среда.

Опасенията са, че с такъв високотехнологичен дизайн е малко вероятно да стигне много далеч. Други европейски превозвачи са били възпрепятствани от лошата инфраструктура.

„Преди няколко години в Италия построихме първата международна система за високоскоростни влакове. За съжаление в Европа, важни страни като Германия и Франция все още не са изградили този тип инфраструктура', коментира Маурицио Манфелото, изпълнителен директор на  Ansaldobreda.

Проучването на Bloomberg сочи, че инвестицията във  високоскоростни железопътни компании може да бъде ползотворна. Италианският превозвач съобщава за рязко повишаване на пътуващите с железопътен транспорт за последните три години.