Политическата обстановка ще затрудни нови чужди инвестиции

Фирмите търсят ясни прозрачни рамкови условия, положителни закони, които помагат на бизнеса да се развива, коментира търговски представител на Австрия у нас.

18.05.2013 | 15:49
Политическата обстановка ще затрудни нови чужди инвестиции

Австрийските и италианските инвеститори имат интерес към различни сектори в България, казаха в ефира на Bulgaria ON AIR Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия, и Марко Монтеки, президент на италианската камара в страната.

В България фирмите търсят ясни прозрачни рамкови условия, положителни закони, които помагат на бизнеса да се развива, защото времената са трудни и инвеститорите мислят по-дълго преди да вложат средства, смята Ангерер. По думите му, ако политическата нестабилност продължава, ще е по-трудно да се привлекат нови инвеститори - „Инвеститори, които са тук, разбират ситуацията и имат надежда, че ситуацията продължава да бъде стабилна“.

Италианските инвеститори харесват България, въпреки че откриват много бюрокрация тук, посочват експерти. Марко Монтеки е най-недоволен от промените правила за зелената енергия, защото са довели до редица проблеми за италианските инвеститори.

Според Монтеки България трябва да положи усилия, за да подобри имиджа си зад граница: „Виждаме България като една страна, в която винаги може да инвестираме, но е необходимо бъдещото правителство да предприеме необходимите мерки, за да направи, така да се каже, една нова промоция на България“.

В Европа се чуват неща за страната, които не са много красиви, каза Монтеки, но според него страната ни има потенциал. Компаниите били доволни от данъчната система в България заради корпоративния данък от 10%, защото в много европейски страни е около 40%.

„Достатъчно е да се увеличи с два-три пункта - по такъв начин за нас ще продължава да бъде изгодно да инвестираме в страната, а от друга страна събраните средства увеличението могат да бъдат насочени към социалната сфера“, предложи Монтеки възможност за подпомагане на рисковите групи.