Европейският парламент върна седемгодишния бюджет на ЕС

Депутатите искат нови преговори и по-добър финансов разчет.

13.03.2013 | 17:31
Европейският парламент върна седемгодишния бюджет на ЕС

Европейският парламент върна за ново обсъждане оспорвания бюджет на Европейския съюз за периода 2014-2020, съобщиха световните агенции. Преди месец европейските лидери приеха таван на разходите на съюза от 960 милиарда евро за седемгодишния период. Сумата е по-ниска с 3% в сравнение с предходната многогодишна финансова рамка и е първото  намаление в 56-годишната история на ЕС.

Европейският парламент обаче настоя за нови преговори като прие специална резолюция, в която настоява за повече гъвкавост в разпределението на средствата през годините. Депутатите искат парите от една област да не могат прехвърляни в друга. Документът беше приет с 506 гласа „за“, 161 „против“ и 23 „въздържал се“.

„Гласуването днес е ясен знак, че Европейският парламент е приел отговорностите, заложени в договорите, и ще се бори за по-добър европейски бюджет," каза председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода, цитиран от BBC.

Само по сключени през текущата бюджетна година договори са заложени разходи от 217 милиарда евро, обясни пред британската медия официален представител на Европейския парламент, мотивирайки исканията на институцията за преразглеждане на бюджета. В Договора на Европейския съюз е заложено, че не може да акумулира дълг за разлика от националните правителства.

Според одобрената преди месец финансова рамка България трябваше да получи повече средства от предходния седемгодишен период. Заложеният нетен приход за страната ни бе над 12 милиарда евро.