80 млн. лева за българския участък от газовата връзка със Сърбия

Според предварителните прогнози проектът ще бъде завършен до 31 юли 2015.

03.01.2013 | 17:51
80 млн. лева за българския участък от газовата връзка със Сърбия

До средата на 2015 година ще бъде готова газовата връзка между България и Сърбия. По този начин България ще има достъп до хранилищата на природен газ в Централна Европа, заяви пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова.

Българският участък от тръбата ще бъде изграден с европейски средства: предпроектното проучване с пари от програма „Регионално развитие“, а самото изграждане на съоръжението със средства от програма „Конкурентоспособност“.

Прогнозната цена на строежа на българския участък от трасето е 80 милиона лева.

Сръбският участък ще бъде финансиран с пари от предприсъединителните фондове и Европейската банка за възстановяване и развитие. Капацитетът на съоръжението ще бъде 2 милиарда кубически метра газ годишно.
Изграждането на българо-сръбската газова връзка ще повиши инвеститорския интерес в Западна България, който според проучванията е най-бедният регион в страната, убедени са експертите от икономическото министерство.

През 2014 година трябва да бъде реализиран газовият интерконектор с Гърция, който ще свърже България със Средиземноморския и Каспийския пазар на газ. Идеята за интерконекторите със съседните страни се появи след газовата криза у нас през януари 2009 година. На този етап връзката с Румъния е в най-напреднал стадий и се очаква да бъде готова до няколко месеца.