Стефан А. Щерев: Бях лош ученик по математика, но не спирах да чета книги

Тези и още интересни гости и теми в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

23.05.2016 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
Стефан А. Щерев: Бях лош ученик по математика, но не спирах да чета книги

От Константина Живова

Защото трябва да познаваме родния език?

Повече от 15 години Фондация Английски клуб обучава своите възпитаници и по традиция отличава най-добрите от тях в Деня на българската писменост и култура. Защото трябва да познаваме родния език, преди да учим чужди езици, казва директорът на фондацията Розета Стойчева. С нея ни среща Ели Коюмджиева.

Българските деца харесват, както българския език, така и английския. Те взаимно си помагат.

Адекватни и разбираеми ли са учебниците и учебните помагала за учениците?

От чуждоезиковото обучение - към темата за учебниците и учебните помагала, по които учат децата ни. Адекватни и разбираеми ли са те за учениците? За това ще разговарям със следващите гости: Атанас Йончев, издател и д-р Любен Витанов – преподавател в катедра “Начална и предучилищна педагогика” в Софийския университет, автор на учебници и учебни помагала. 

Новите учебни помагала включват красиви картинки и игри, които да накарат децата да запомнят повече. 

Знаят ли младите какво празнуваме на 24 май?

Често минаваме край един паметник в центъра на София. Но знаем ли кой е този мъж? И какво можем да разкажем за него? Включваме Асен Манасиев от градината пред Софийския университет. 

Младите хора знаят какво празнуваме на 24 май. Родители водят децата си пред паметниците, за да им разкажат повече за братята Кирил и Методий.

Стефан А. Щерев

„Прогноза“, „Събирач на трупове“, „Мисия Лондон, „Живи легенди“, са част от филмите, в които участва следващия ми гост. Той млад, красив и много талантлив. Киното, театъра или проектите „Нощ на театрите“ и „Антисатик“ са част от неговия професионален път . Представям ви Стефан А. Щерев.

Стефан А. Щерев сподели, че когато е бил малък най-голямата му страст е била четенето и книгите. Киното и театъра са магията, без която не може. Нестандартното му хоби е създаването на лампи, които подарява на приятели.

"Типофест"

Денят на славянската писменост ще даде началото на второто издание на фестивала, посветен на дизайна на буквите "Типофест". Между 24 и 29 май в София и Пловдив ще се проведат работилници, две изложби и една конференция. За изкуството да създаваш букви ще поканя в студиото следващата ми гостенка, Криста Радоева, която да ни разкаже повече за събитието.

Най-актуалните шрифтове в момента са ръкописните. За да създадеш шрифт, трябва много да учиш, както и да рисуваш добре.

Новият албум на момчетата от бандата Оги 23

Момчетата от група Оги 23 издадоха преди дни нов албум. Интересното е, че в бандата няма нито Оги, нито някой е на 23, но това не им пречи да се радват на любовта на феновете. Очаквам ги след малко в студиото. Преди това да видим клипа към „Ръцете горе“.  

Новият албум на момчетата от бандата Оги 23 ще покаже тяхното виждане за музиката след 11 години на сцената. Една от песните на изпълнителите е в дует с Дичо, с което парче са горди.

Фестивал на виното

За вкусна вечеря или приятна среща с приятели виното е една най-предпочитаните напитки за добра компания. Всички почитатели на виното ще могат да се насладят на разнообразие от вкусове, както и да научат повече от самите производители на фестивалът на виното в София от 28 до 29 май, тази година. За да разберем повече за предстоящото събитие искам да поканя при мен Галина Нифору.
Розето е препоръчително за дегустация на фестивала на виното в София. Българското вино е конкурентно на световните производители и износът на България е сериозен.