Шарани ли сме?

Според Цена Бояджиева ние сме шарани, тъй като сме наивни и живеем в една илюзия

03.12.2015 | 11:31 Редактор: Ирина Георгиева
Шарани ли сме?

От Мартина Ганчева

Шарани ли сме? Припознаваме ли се в океана от глупости? И защо все се хващаме на чуждите въдици? Загубихме ли чувството си за хумор заради суета? Това попита екипът на предаването Днес събеседниците си в навечерието на Никулден.

"Непрекъснато чета вицове. Работата на хумориста не е забавна. Вреден труд е да се следят новините. Но те бъкат от сюжети, готови за смешки. Важно е да се смеят хората. Уви, открай време се чувстваме най-добре в мътни води. Не сме щуки или акули, лягаме в тинята. Народът си живее много добре – вари ракия, слага зелето. Живее живот, който погледна отвън, изглежда зле, но на на нас ни харесва." - сподели фейлетонист Весел Цанков.

Самоиронията е най-висшето чувство за хумор, но и въпрос на възпитание, смята Цанков. Той съветва: "Ако искаш да разбереш какъв човек стои срещу теб, пошегувай се с него и виж как ще реагира." 

Художникът Иван Яхнаджиев и Цена Бояджиева, която е галерист и внучка на Златю Бояджиев направиха шаран от венецианско стъкло. 

"Тази риба не може да влезе в тигана." - пошегуваха се те. 

"Има кукички, които ни се пускат, а ние сме гладни. Отиваме в мрежата, а после в тигана." - призна Яхнаджиев.

Според Цена Бояджиева ние сме шарани, тъй като сме наивни и живеем в една илюзия. 

"Мисля, че шараните са по-добрите хора. Предпочитам да съм от шараните. Най-трудно е да бъдем себе си. Не знам защо в България шаранът е със знак минус и е символ на глупостта." - добави тя.

Иван Яхнаджиев смята, че рибата е вечно животно, трудно уловимо.

"Където имам женски образ, слагам жена." - разкри Яхнаджиев. 

Че шаранът не е лошо нещо, смята и хуморист, водещ на предаването "И рибар съм, и ловец съм" Любомир Методиев. По думите му обаче нито държавата, нито вярата крепи българина, а чувството му за хумор. 

Дарин Сотиров – художник, сценарист на филма "Ангъчка" разказа за историите, съдбите и образите на малката рибарска общност, установила се край бреговете на варненския квартал "Аспарухово“ и местността "Карантината" към 70-те години на миналия век. 

"Погрешно е да се мисли, че в рибарлъка има спокойстие. Но на морското дъно всичко е по-леко." - сподели писателят Любен Дилов-син. 

Светският хроникьор Иван Тенев сподели за Днес своя бял хумор за черни дни. В предаването се включи и комикът Димитър Туджаров-Шкумбата.

"Хванал Добрият дух Златната рибка. Седят двамата на брега, гледат се. Общо взето - патова ситуация." Това е само един от многобройните вицове за рибаря и Златната рибка.

Рибите - големи или малки, оставят своята следа и в киното. Истории от подводния свят са в основата на игрални и анимационни филми. Много често литературата и най-вече – приказките, вдъхновяват въображението на режисьори и аниматори, които пресъздават свои версии на познати образци. 

Страст, антистресово хапче или начин на живот – риболовът е всичко това и още много. Прекрасната гледка, чистият въздух и минутите за разтоварване и отмора около реките и язовирите са го превърнали в хоби за милиони по света. Перфектният риболовен ден обаче често се обърква. 

Между човека и рибата винаги е имало специални отношения. Във филма "Аризонска мечта" на Емир Кустурица те са силно метафорични. В кино-лентата една риба отвежда действието от ескимоското иглу някъде около Полярния кръг в центъра на Ню Йорк. Тя не е просто с хриле, тя е с криле и символизира полета на човешките мечти. 

Гигантска риба зъбатка шокира японски рибари през септемвриЗъбатките растат до 112 сантиметра и тежат едва 15 килограма, а ужасяващото същество, хванато край остров Хокаидо е бил дълъг над 2 метра. Италиански рибари пък уловиха гигантски сом с дължина 2.7 метра и тегло от 127 килограма. Рибарите разказват, че битката със сома-чудовище продължила повече от 40 минути. .

Рибарите и моряците имат своя закрилник и това е Св. Николай Чудотворец. Една легенда разказва как по време на страшна буря той спасил с молитви моряците на кораба, когато пътувал към Божи гроб. Друга легенда твърди, че е спасил моряците, като запушил пробойна в корпуса на кораба с шаран.