Има ли вечно приятелство?

Чувството за хумор в наши дни е рецептата за приятелство, смята Шишманов от група Тоника

01.12.2015 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Има ли вечно приятелство?

От Мартина Ганчева

Има трима верни приятели: стара съпруга, старо куче и пари в брой. 

Някои хора се обръщат към свещеници, други към поезията, аз - към моите приятели

Противоотровата за петдесет врагове, е един приятел. 

Казват, че нищо не трае вечно, мечтите се променят, тенденциите също, но приятелството винаги ще е на мода. То е толкова важно, че, ако можеха, лекарите биха изписвали приятели, вместо лекарства.

За приятелството са изписани тонове литература. Дружбата вдъхновява кино и музикални творци. Но има ли вечно приятелство? Дали това са просто хора, които споделят общи интереси или е нещо повече? Могат ли времето и разстоянието да разрушат връзки от детството? А една грешна постъпка да сложи край на приятелството? Повече приятели или повече предатели сме срещали в живота си? Това коментира екипът на предаването Днес със събеседниците си.

"Песните и музиката са посредникът ни с хората. За нас най-важна е срещата с публиката. Приятелството е между нас и публиката. То е най-важното на света." - сподели Теодор Шишманов от група Тоника.

Шишманов смята, че чувството за хумор в наши дни е рецептата за приятелство. 

Приятелството се създава трудно, а времето е изпитание, смята Ралица Ангелова от група Тоника.

"Социалните мрежи дават количество, което компенсира качеството на връзките. По-скоро това е среда за познанства. Дистанцията отдалечава. Поддържането на приятелство може би е най-трудното. Да даваме без да очакваме. Да бъдем себе си." - смята психоложката Маргарита Бакрачева

"Имам една шепа приятели, броят се на пръстите на едната ми ръка." - разкри певецът Лео Бианки.

"Едно приятелство трябва да бъде леко. Да гледаме, да се движим в една посока." - убеден е поетът Иван Станчев. Той допълва, че когато пише стихотворения, е вдъхновен от приятели, но за най-близките му приятели е трудно да пише. 

В предаването Днес по Skype се включи Радостина Попова със своя йоркшир Рафи. Тя разказа за приятелството между нея и домашния й любимец. 

На телефон Белослава пя за приятелството и сподели, че има верни приятелки от детските години.

"Приятелството е дар." - убедена е изпълнителката. 

Приятелите - хората, които винаги ще се засмеят на глупавите ни шеги, ще се зарадват на успехите ни, хората, които знаят всичко за нас и въпреки това ни обичат. Великият руски писател Чехов пише, че "приятелството е пътека, по която трябва да се върви ежедневно. Иначе се покрива с бурени"

Хитовият сериал "Приятели" разказва за любовта и кариерата, но най-вече ... за приятелство. Поредицата съдържа 236 епизода и проследява живота на шестима приятели, които живеят в Манхатън, Ню Йорк - Чандлър, Моника, Фийби, Рейчъл, Джоуи и Рос. Само финалният епизод на сериала е гледан от над 51 милиона души. Не случайно през септември тази година "Приятели" беше обявен за най-добрия сериал на всички времена.

Италианецът Лео, с когото ви срещаме в Днес, разказа живота си в песен с името "Приятел“. Оказва се, че е участвал в сбивания, влизал е в ареста, но са му останали много добри приятели от онези години. Първите, които чуват парчето, са най-добрите му приятели в Италия. 

Някои хора казват, че кучето е най-добрият приятел на човека. Защо ли? Може би заради привързаността, любовта, която даряват на стопаните си и липсата на всякакво колебание в трудни и опасни моменти. 

Холивудските звезди са известни, богати, красиви и скандални. Често ги свързваме с шумни разводи, интриги и караници. Но дори и богатите имат нужда от добри приятели. Кой с кого дружи в Холивуд и кои са най-добрите приятелски двойки сред знаменитостите?

Силата на приятелството е показана в много филми, възпята е в стихове и поеми, но песните за тази най-дълга човешка връзка са безбройни. Queen записват едни от най-популярните песни за приятелството.