Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Българка сред 20-те най-добри учени в света

Има шанс за победа, посочи доц. Йорданка Глухчева

23.08.2017 | 09:33 Редактор: Димитър Абрашев
Българка сред 20-те най-добри учени в света

Доцент Йорданка Глухчева е сред 20-те избрани за финала на конкурса за най-изявени млади личности в света за 2017г. (The Outstanding Young Persons in the World - TOYP). Тя работи в областта за иновации в медицината и даде първото си ТВ интервю за предаването "Директно".

Конкурсът датира от 1933 година, а в България се провежда за първи път през 2015 г. Доц. Глухчева е номинирана от Научния съвет в БАН. В конкурса могат да участват хора от различни области, включително спортисти, артисти, така че очакванията на българката са за трудно състезание.

Преди да стигне до конкурса, в последните години заедно с интердисциплинарен колектив доц. Глухчева изследва влиянието на различни метали и техните съединения върху кръвообразуването и натрупването им в различни органи в експериментални модели на гризачи.

"Важно е да знаем за всички тежки метали, които са природни замърсители, а и голяма част от тях са компоненти на хранителни добавки и храни, които консумираме всеки ден, каква е тяхната биологична роля и какви промени могат да настъпят при натрупването им в организма в големи количества“, казва ученият.

С изследване на метали доц. Глухчева се занимава от 2007 година след защита на дисертация. Достига до конкурса заради труда на колектива от 2008 досега.

Въпреки, че не е лесно да си учен в България, тя признава, че никога не се е замисляла да се отказва, защото приема трудностите като предизвикателство. Най-трудно се оказва търсенето на финансиране на идеи, защото изследванията струват скъпо.

Всеки, който иска да подкрепи доц. Йорданка Глухчева, може да го направи до 25 август с лайк под снимката й на адрес: https://toyp.jci.cc/.