10 начина да се справим със синдрома burnout

18.01.2016 | 12:00

Думата „burnout” идва от английски език и в превод означава „прегаряне”. Става позната през 1970г. и е въведена от американския психотерапевт Хърбърт Фройденбергер. Според него бърнаут е състояние, което се свързва с определени усещания – пълно изтощение, което се дължи на преумора, отпадналост, липса на усещане за смисъл и наличие на физиологични оплаквания. Как да се справим със синдрома бърнаут съветва доц. Бистра Ценова - зам. председател на Националния център по опазване на общественото здраве.

1. ТРУДОВОТО НАТОВАРВАНЕ
Причини за синдрома са някой несъответствия в работната среда и в трудовото натоварване. Развива се при хора високо мотивирани, ентусиазирани, добре образовани профисионалисти. Свързан е с профисионалния стрес, нямаме бърнаут при децата, пенсионерите и т.н. Който никога не е горял в работата си, никога няма да прегори.

2. ОЦЕНЯВАНЕ НА УСИЛИЯТА

3. АДЕКВАТНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ
Ако не получаваме адекватно възнаграждение спомага професионалното натоварване. Чувството за справедливост също е важно за състоянието. Има последствие за организацията.

4.  МОНОТОННОСТ И МНОГООБРАЗИЕ
От всички изследвани демографски показатели възрастта е най-последователно свързана с бърнаута – по-висок бърнаут при младите в сравнение с 30-40 годишните в западни изследвания, и най-често положителна еднопосочна, макар и слаба връзка между бърнаут и възраст у нас.                  

Добре е да се премахнат конфликтите, количественото пренатоварване с работата, взаймоотношението, чувството за общност. Също така ясни стандарти за възнаграждение. Това са факторите,който водят до бърнаут. Трябва да има условия за работа. Хората са чувствителни на ресурси и справедливост на работното място. Образование и здравеопазване са сверите с най-много случаи на бърнаут.  

5. АВТОРИТАРЕН РЪКОВОДИТЕЛ
Първото, което се започва с това са различни курсове за новите кадри. Много трудна е борбата с авторитарния ръководител. Освен това има и личностни натоварвания, които ускоряват бърнаут.

6. ПОЛОЖИТЕЛНА ВРЪЗКА НА РАБОТНОТО МЯСТО
Индексът на удовлетвореност от живота в България е много по-нисък, отколкото в страните от ЕС, а по индекса на чувство за щастие делим едни от последните места за всички 32 изследвани страни. 
Конфликтите на работното място и липса на ресурси допринасят за синдрома. Най-изразено е емоционалното изтощение в България.

7. СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ
Не допускайте работата да завладее живота ви – извънредният труд ще окаже влияние върху способността ви да вършите служебните си задължения за по-дълго време. Социалните контакти и хобито са като лек срещу бърнаута, но само в първите стадии. На работното място социалната политика, взаймопомощ и подкрепа от колеги също помагат.

8. УВАЖЕНИЕ И ПОТВЪРЖДАВАНЕ НА ЦЕННОСТИТЕ
Ако не е възможно да смените работата, поне променете отношението си към нея – научете се да поставяте граници и се придържайте към тях и често си припомняйте, че работата ви е приятна. Крайният стадии на бърнаут – депресия, е много сериозен. Хората в този стадии губят смисъла на живота си и не могат да си помогнат, което води до самоубийство, за това този синдром е много сериозен. Тези хора стават аутсайдери и странят от близките и семейството.

9. АВТОНОМНОСТ И КОНТРОЛ
Планирайте и организирайте всеки ден, за да се чувствате “под контрол”. Реално планиране, реално самопоставяне, а не свръхизисквания. Еднозначните правила, прозрачност, добро преценяване на натоварването от задачите предпазват от прегаряне.

10. СИГУРНОСТ НА РАБОТНОТО МЯСТО
Да споделяте своите проблеми, съветва доц. Бистра Ценова във видеото: