10 житейски ползи от актьорството

13.01.2016 | 00:00

На всеки от нас се налага да играе роля в живота - дали когато се усмихваме на колега, с когото сме имали пререкания, дали у дома след битов скандал, дали когато сме в лошо настроение, а трябва да изглеждаме много щастливи. За житейските ползи от актьорството разказва в студиото на предаването „Десет”, жената, която има толкова лица, колкото и дни в годината - актрисата Милена Маркова - Маца.

1. ВСИЧКО Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ
Актьорската професия помага в живота. Но и всеки играе, независимо, че не е актьор. Тази професия ни учи да останем себе си, а просто да влезем в кожата на някой друг. Според Маца актьорите са „леко шизофреници” заради минаването от образ в образ. „Важно е да запазиш детето в себе си”. Трябва да си в кондиция, за да не влизаш в рутината и всички, които те гледат да се радват.

2. ПЪЛЕН КОНТРОЛ НАД ЕМОЦИИТЕ
Маца се опитва да превърне негативните емоции в позитивни. Нейна слабост са животните, който все още могат да я разплачат. Сподели, че владее ситуацията на сцената, но естествено и на нея се е случвало да има пропуски.

3. ФИЗИЧЕСКА КОНДИЦИЯ
За да направиш гримаса са ти необходими 42 мускула и едва 4, за да му посегнеш. В театъра е важно да владееш физиката си, но когато си пред телевизия трябва да владееш до милимунда всичко.

4.  СИЛНА ВОЛЯ И ХАРАКТЕР
Изисква се воля, характер, късмет и шанс, за да станеш добре разпознаваем артист. Съвкупността от тези неща е важна.

5. ПРЕСТОРЕНА УСМИВКА
Милена се усмихва с душа. Не обича да натоварва хората с проблемите си. Въпрос на опит е да се научиш да оставяш проблемите си зад сцената.

6. КОМЕДИЯТА КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ
„Аз в дадените обстоятелства”  - Школата на Станиславски.

7. ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ИСТИНАТА И ЛЪЖАТА
За актрисата лъжата и истината са далече една от друга и няма как да постави граница. "За" добрата лъжа е, но не обича да лъже. Маца мечтае за световен мир, да няма гладни и болни хора, да няма изоставени животни, да станем по-добри. Да умеем да разбираме другия и да забравим злобата в ежедневието си. Изкуството ни одухотворява и ни променя.

8. ВЪЗДЕЙСТВИЕ НАД ОКОЛНИТЕ
Универсалната формула е честността. Публиката се владее с честност.

9. САМООБЛАДАНИЕ
Първата стъпка е осъзнаването на проблема. На Милена най-много и помага да излиза отстрани на ситуацията и да преценя нещата трезво. Не е конфликтна личност, въпреки че като малка е била по-различна.

10. МНОГО ЛИЦА

За колко лица имат актьорите разказва Милена във видеото: