Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЕС: Първенец в битката за свобода в интернет

Експертът по киберсигурност Спас Иванов бе категоричен, че Европа предприема адекватни мерки в тази насока

14.08.2017 | 20:30 Редактор: Василена Василева
ЕС: Първенец в битката за свобода в интернет

Европейският съюз безспорно оглавява класациите за най-високо ниво на загриженост към свободата на потребителите в интернет през последните няколко години, заяви в студиото на "Денят ON AIR" експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"През май 2018 година предстои да бъде въведена регулация, касаеща употребата на потребителски данни с търговски цели. Тя ще изисква от компаниите, които разполагат с тях, да оперират по особено внимателен начин и да осигурят на потребителите както минимум набор от правила, така и минимум набор от права за всичко, което може да повлияе на личното им пространство - например да изтрият информация, която не харесват", обясни той.

Пред Bulgaria ON AIR експертът посочи още, че понятията "баланс" и "сигурност" неминуемо са в противовес.

"Рестрикциите, които се отнасят до ограничаване правата на потребителите в интернет, на пръв поглед се приемат като антитерористични мерки за подобряване на сигурността. Редуцирането на свободата в интернет върви ръка за ръка с повишаването на сигурността. В същото време трябва да сме наясно, че не бива да позволяваме на правителството да контролира виртуалното пространство до степен, до която то да бъде цензурирано, както вече се е случвало", допълни Спас Иванов.

За пример той даде борбата с "фалшивите новини", която е била използвана като претекст, за да бъдат забранени и истинските такива.

"За никому не е тайна, че умело са цензурирани видеа и репортажи от мястото на събитието", сподели експертът по киберсигурност.

По думите му това са тендециите в глобалния свят в момента, практикувани от Иран, Китай, Северна Корея, в определени моменти дори и от САЩ. 

"Именно затова е повод за радост фактът, че Европейският съюз предприема адекватни мерки в тази насока", категоричен бе Спас Иванов.

Вижте видеото с целия разговор.