Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор призовава за единно гражданство в Европейския съюз

Емил Георгиев, Катя Христова и Георги Камов дискутираха пред Bulgaria ON AIR светло ли е бъдещето на Европа

11.08.2017 | 21:10 Редактор: Жанета Нейкова
Анализатор призовава за единно гражданство в Европейския съюз

Създаването на единно гражданство в Европейския съюз, в което сме първо европейци по паспорт, а след това издаване на такъв по държава, би ликвидирало дебата за европейския статут. Това заяви в "Денят ON AIR" политическият анализатор Емил Георгиев.

Гостите на Bulgaria ON AIR - политическите анализатори Катя Христова, Георги Камов и Емил Георгиев дискутираха въпроса светло ли е бъдещето на Европа, като изброиха двете най-важни според тях събития, които ще повлияят на развитието на Стария континент.

За Емил Георгиев темата за гражданството е изключително важна за България, тъй като страната ни се намира хем в географската, хем в политическата периферия на Европейския съюз. 

"Ние сме застрашени от засмукване от няколко въртящи се около нас "големи черни дупки", а създаването на единно гражданство би ликвидирало дебата за статута", обясни позицията си по темата анализаторът.

Гостът на телевизията посочи като първо важно събитие за развитието на Европа публикуваната преди няколко месеца Бяла книга, която съдържа 5 сценария за бъдещето на ЕС. Като второ - Георгиев означи предизвикателството, което Полша отправя за измененията в съдебната си система и реакцията на Съюза. 

"На такива събития оттук насетне ще ставаме свидетели все по-често. Това ще бъде и "цедката" дали в Брюксел имаме качествено ръководство, което ще събере достатъчна политическа смелост, за да разговаря на едно равнище с лидери от по-големите държави, каквато е Полша", твърди Георгиев.

Едно от двете важни събития за развитието на Европа според Катя Христова е смяната на властта във Франция, където президентските избори бяха спечелени от проевропейска фигура. 

Запитана до какво ще доведе изборът на Еманюел Макрон за държавен глава, Христова заяви, че той има множество идеи за Европейския съюз, които звучат революционно, но биха възвърнали позициите на Франция като основен партньор във френско-немската двойка, обявявана за "Моторът на Европа". 

Георги Камов изрази надеждата си Макрон да не остане в предвидимите релси на властта, а да заеме позиция, която му позволява да маневрира. 

"Той ще прави грешки, ако избере второто, но точно това е силен сигнал от европейската държава, че може да се опитват нови неща в политиката", уверен е Камов.

Изказвания на някои от страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия, бел.ред.) твърдят, че Германия и Австрия възроптават само, когато става въпрос за евентуални санкции за Северен поток 2.

Според Емил Георгиев този подход е причината, поради която Европа трябва да говори с един глас колкото се може повече и по-често.

"Действията в условия на санкции е като танцуването на танго - правят се няколко крачки в едната посока, след това се връщат обратно в другата", каза метафорично той, като отбеляза, че е интересно докъде ще доведе тази политика, за която не е особен оптимист.