Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Световната война е локализирана в Сирия, смята анализатор

Мохамед Ибрахим в "Денят ON AIR": САЩ създадоха условия за пълен хаос в целия регион!

10.08.2017 | 20:15 Редактор: Тодор Петров
Световната война е локализирана в Сирия, смята анализатор

Между Русия и САЩ има разбирателство за спиране на ескалацията на напрежението в Сирия. Случващото се е Световна война, локализирана в Сирия, настоя анализаторът на международни отношения Мохамед Ибрахим пред Bulgaria ON AIR.

По думите му досега не е имало гражданска война в Сирия, а зад воюващите групи в държавата стоят чужди държави и интереси.

"САЩ създадоха условия за пълен хаос в целия регион. Това е организиран хаос, който трябваше да смени статуквото в Средния изток. Искат да създават нови държави на религиозен и етнически принцип", обясни председателят на Асоциацията на сирийците в България.

Войната в Сирия в студиото на предаването "Денят ON AIR" коментира и политическият анализатор Мартин Табаков, който не се съгласи с някои от тезите на своя събеседник.

"Дори да приемем, че Башар Асад остане на власт, то той ще се сблъска с редица проблеми отвъд съществуването на "Ислямска държава". Ще трябва да изгради сътрудничество с кюрдите в Северна Сирия, да се разбере с "Хизбула", благодарение на която все още е на власт. Ще продължаваме да говорим за радикалния сунизъм и след изкореняването на "Ислямска държава", категоричен бе Табаков.

Мохамед Ибрахим контрира с данни, че 70% от сунитите в Сирия подкрепят Асад и подчерта, че реалната ситуация се различава от представената от анализаторите. 

"Кисинджър казва, че САЩ нямат интерес да спира конфликтите, а да ги управлява", посочи Ибрахим и добави, че според него САЩ имат интерес да създават и управляват конфликтите.

"Когато се говори за жертви, включително и за цивилни жертви, ние не можем да обвиним само сунитите. Разпознаваме лесно ролята и на "Хизбула", каза още Мартин Табаков в студиото на Кузман Илиев .

Според Мохамед Ибрахим обаче, във войната в Сирия най-много от жертивте са мюсюлмани и повечето са сунити, които са избити от сунити. Той е на мнение, че "Хизбула" участва заедно със сирийската армия в борбата срещу тероризма, който е дирижиран отвън. 

"Реабилитацията на исляма в държавните институциите в Турция е изключително фрапантен", подчерта Табаков. Той каза още, че за разлика от Обама при Доналд Тръмп ясно е записано кой е враг и кой е приятел. Според него американският президент явно се позиционира на страната на Саудитска Арабия и Израел.

"Турция вкарва терористи в Сирия. Не можеш да нападнеш Турция, защото е в НАТО. Сирия и Русия оставиха кюрдите да се раздвижат в Северна Сирия, което накара Ердоган да забрани влизането и излизането в двете посоки. В момента Ердоган говори, че вече не иска Сирия да се разпада", коментира още Ибрахим.