Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо депутатите не официализираха жестомимичния език?

Патриотите и ГЕРБ не са наясно какъв закон отхвърлиха, смята депутатът от БСП Михаил Христов

07.06.2017 | 19:55 Редактор: Тодор Петров
Защо депутатите не официализираха жестомимичния език?

Патриотите и ГЕРБ не са наясно какъв закон отхвърлиха при гласуването на жестомимичния език. Това мнение сподели в "Денят ON AIR" депутатът от гражданската квота на БСП Михаил Христов.

"Само в България и Люксембург жестомимичният език не е узаконен. Целта беше самият жестомимичен език да придобие своята правна форма", поясни той и добави, че с неузаконяването му възникват проблеми за преводачите, както и децата с увреден слух, а езикът не се преподава в училище.

"Когато по телевизията има преводачи на жестомимичен език, те на кой език говорят? На език, който се разбира от всички хора с увреден слух. Жестомимичният език е унифициран", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Михаил Христов отбеляза, че има още работа по законопроекта, но трябва основа, от която да се тръгне. Той посочи, че има предоставена обществена поръчка от Министерството на образованието да се намери чисто научната форма на езика.

"За пореден път се доказа, че егоцентризмът стои над националното желание за обединение и помощ на хората", каза още народният представител от БСП.

Михаил Христов отново застъпи тезата, че думата "инвалид" трябва да отпадне от българския език.

"От английски тя означава невалиден, в тълковния речник - незаконен, недействителен", обясни той и добави, че чисто юридически думата трябва да се изключи от нормативните уредби и закони и да се замени с "хора с увреждания". 

"Фалшиви ТЕЛК-ове не съществуват. Тези документи са подпечатани и подписани, друг въпрос е как човекът се е сдобил с този документ", каза още гостът в студиото на Владимир Сиркаров.