Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Обещано: До два дни решават проблема с мина "Оброчище"

Рудникът не трябва да бъде изпускан от оперативна готовност, каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред Bulgaria ON AIR

06.06.2017 | 19:58 Редактор: Иван Берберов
Обещано: До два дни решават проблема с мина

Причината за временно спряната концесия за мина "Оброчище" е неизплащането на концесионните такси в размер от 205 хил. лева. Беше даден срок от 14 дни концесионера да си покрие задълженията и да изплати заплатите на работниците. Това очакваме да се случи на 8 този месец, каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков в студиото на "Денят ON AIR".

"Със спирането на концесията на мината ограничаваме правата на собственика, но не го освобождаваме от задълженията – да държи мината в експлоатационна готовност, което означава работниците да работят и да си получават заплатите. Рудникът не бива да бъде изпускан от оперативна готовност", поясни още Станков пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че това временно спиране на концесията на мината ще придаде повече прозрачност от страна на фирмата "Евроманган" АД и повече сигурност за работниците.

"Ако таксите не бъдат погасени до изтичането на този 14-дневен срок, изтичащ на 8 юни, концесията на мина "Оброчище" ще бъде прекратена", предупреди Станков.

Акцентът на разговора се прехвърли и върху подписването на пътната карта за газа с "Газпром". 

"Газоразпределителната мрежа в България ще бъде изготвена спрямо европейските изисквания. България със сигурност ще запази ролята си на важна стъпка в енергийната верига. Никой не иска да ни заобиколи, тъй като постоянно развиваме технологичната база", отбеляза гостът.

И поясни, че един от основните приоритети на кабинета "Борисов 3" в енергийния сектор е да стимулира местния добив на гориво.