Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

КСНС беше навременен и необходим, смята бившият началник на отбраната

Пред Bulgaria ON AIR ген. Константин Попов заяви, че е много важно да бъде начертан дългосрочен план по въпросите за сигурността на България

30.05.2017 | 20:08 Редактор: Василена Василева
КСНС беше навременен и необходим, смята бившият началник на отбраната

Провелият се Консултативен съвет за национална сигурност беше навременен и необходим, защото е много важно и парламентарните сили, и председателят на Народното събрание да седнат на една маса с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов и да търсят общо съгласие. Също така е важно и да бъде начертан дългосрочен план по въпросите за сигурността на България. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" ген. Константин Попов, депутат от ГЕРБ и бивш началник на отбраната.

"Резултатите от Консултативния съвет за национална сигурност са в положителна посока. От тук нататък обаче предстои конкретна и интензивна работа в кратки срокове. Бяха отбелязани четири точки, които гласят, че ще се работи по нормативна база, ще бъдат направени планове и анализи и ще бъде дискутирана финансовата рамка на необходимия за българската армия бюджет. Но нека не забравяме, че това са единствено инструментите, които трябва да бъдат използвани, за да достигнем до стабилност на военните сили", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR бившият началник на отбраната допълни още, че за да има подобряване на качеството на българската армия тя трябва да бъде разглеждана като единен комплекс, да има консенсус между всички страни, а партийните пристрастия да останат настрана.

"Проблеми в момента има и те са свързани както с личния състав, така и с остарялата техника. Точно затова са необходими подобни анализи и планове, които да доведат до ясна перспектива. Не е въпрос само на пари, но не можем да отречем, че те са неотменна част от реализирането на подобни проекти", каза още ген. Константин Попов в студиото на "Денят ON AIR".