Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Ковачев: Нека не бъркаме мигрантите с бежанци

Хората се плашат от тях, посочи в Денят ON AIR депутатът от Народен съюз

27.10.2016 | 20:02
Георги Ковачев: Нека не бъркаме мигрантите с бежанци

Декларацията, която внесохме днес, беше с 33 подписа, колкото е и пълният формат на Обединени патриоти в парламента. В нея има няколко основни точки, с които искаме за задължим Министерски съвет да положи повече усилие за охраната на границата ни. Искаме да се вземат незабавни мерки относно Афганистан, Ирак, Иран и Пакистан. На последно място искаме да прехвърлим тези бежанци в лагери от затворен тип, извън населените места. Това обясни в предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR народният представител от Народен съюз Георги Ковачев.

По думите му има достатъчно помещения, които могат да се набележат, ремонтират и мигрантите да бъдат преместени в тях.

"На всички ни е ясно, че цветната революция не успя, но това не е проблем на България. За да говорим за интеграция, те трябва да останат трайно при нас и трябва да имат определен статут. Нека не бъркаме определенията между бежанци и мигранти", каза още депутатът.

Според Ковачев изказването на Валери Симеонов на брифинга е било провокирано от журналистите.

"Когато идва една група от 50 човека, единственият начин да ги спрем е, използването на голяма телена ограда. В момента доизграждаме оградата, която можем да си позволим, не в темпото, което искаме, но задоволително", уточни народният представител.

Ковачев е категоричен, че брифингът и предложенията, свързани с мигрантите, нямат предизборен контекст.

"Нашата риторика на места е една и съща. Не говорим само за бежанци и бурки. Всичко, което сме направили, има ефект в обществото. Хората се плашат от миграните и ни задават въпроси", каза гостът.

Относно предсрочните избори гостът посочи, че те биха били функция на президентската кампания, но трябва да се изчакат резултатите от президентските избори. 

"Очакваме ние да сме на балотаж, а не БСП. Въпросът е, че трябва да уеднаквим политиките с ПФ, защото е факт, че имаме различни виждания по някои точки", каза народният представител.

Според него изследванията, които показват, че вторият кандидат ще е на БСП, са с прекалено надут рейтинг. 

Във връзка с референдума  на Слави Трифонов, гостът посочи, че по-пряка демокрация от него няма как да има. 

"Референдумът тръгна малко на криво. Не всички въпроси бяха добре зададени и изчистени. Песимист съм относно него", заяви депутатът от Народен съюз.

Относно тема за бюджет 2016 година той каза, че нито един нормален бюджет не може да издържи на политически сътресение. 

"Въпросът е до каква степен сме готови да разтресем държавата. Всичко е въпрос на политическо решение. Трябва на първо място да поставим стабилността на държавата и след това да мислим за собствените си интереси", категоричен е народният представител.

Ковачев заяви, че "стабилност" е дума, която трябва да има съдържание. 

"Важно е кой ще понесе отговорност при едни предсрочни избори, кой би ги предизвикал и с какви аргументи", заключи депутатът.

/очаквайте видео с целия разговор/