Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Без заплати за депутатите, предлагат от Народен съюз

Катаклизмите в НС се пренасят в МС, заяви в Денят ON AIR депутатът Явор Хайтов

14.10.2016 | 21:56
Без заплати за депутатите, предлагат от Народен съюз

"Никой не печели от това поведение, както на опозицията, така и на управляващата партия. Неслучайно доверието в парламента е едноцифрено число. България е парламентарна република и е добре тази институция да работи, да кове такива закони, които да не се променят толкова често, както и да вдъхва доверие и увереност", заяви в Денят ON AIR депутатът от Народен съюз Явор Хайтов.

По думите му катаклизмите в Народното събрание се пренасят в Министерския съвет.

Хайтов сподели, че следващата седмица по време на заседанията на председателския съвет ще предложи депутатите да не получат възнаграждения за изминалите дни, тъй като не са работили през седмицата и "абдикират от задълженията си, за които получават заплати".

По отношение на дневния ред той каза, че за него е важно да се разгледа неслучващата се съдебна реформа, защото "доверието в съдебната система е ниско".

Депутатът посочи, че въпреки че Народен съюз не са част от управляващото мнозинство, са внасяли различни текстове, които са били приети.

"Ние се отличаваме с едно от управляващите и опозицията, и това е, че работим. През дните, когато парламентът заседава, сме там, а през другите дни сме в избирателните райони, защото сме съюз...Народен съюз", сподели Хайтов.

Той уточни, че за него е важно изборите да са честни, открити и да не се купуват, защото това е "големият бич".

"Не е възможно всички да бъдат удовлетворени. Винаги ще има някой, който да каже, че са нарушени изборните правила, но и затова мнозинството ги определя. Гражданите трябва да преценят дали това мнозинство е работело в тяхна полза", посочи депутатът.

За съдебната реформа той уточни още, че не е съгласен магистратите да дават интервюта по медии, защото тяхната работа е да обсъждат по справедливост.

"Те самите трябва да имат автоцензура", смята народният представител и допълни, че не трябва да има политическа намеса в съдебната система.

"Министър-председателят трябва да дойде в НС и да заяви ясно неговите приоритети, защото висят много въпроси и няма откъде да получим отговор. Ние от Народен съюз ще настояваме парламентът да работи и да функционира, защото ние сме изпратени там от хората и те очакват от нас краен продукт", заключи депутатът Явор Хайтов.