Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Оттеглянето на Бокова трябва да бъде обявено от нейна страна, каза Джема Грозданова

Ако не го направи, България ще продължи състезанието с две кандидатури, заяви шефът на външната комисия в парламента пред Bulgaria ON AIR

28.09.2016 | 20:11 Редактор: Луиза Божинова
Оттеглянето на Бокова трябва да бъде обявено от нейна страна, каза Джема Грозданова

Днес правителството издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Излъчената първоначално Ирина Бокова обаче отказа да се оттегли от битката. Дали България ще се озове с две кандидатури в един момент?

"Решението за оттеглянето на Бокова трябва да бъде обявено от нейна страна. Няма процедура, която да предвижда оттеглянето на кандидат от самата държава, която го е номинирала", обясни Джема Грозданова от ГЕРБ в предаването "Денят ON AIR". "Ако не го направи, България ще продължава до някакъв етап от състезанието с две кандидатури, което не е прецедент. Преди години Норвегия е била с двама кандидати", посочи тя. 

Грозданова заяви, че промяната на кандидатурата на България се дължи на анализ. Пет на брой индикативни гласувания показват дали има възможност за продължаване в положителна посока. Оказало се е, че мястото на Бокова става все по-ниско - от пета е станала шеста. Променило се е и това, че е била единствената жена в челните позиции. 

На въпрос кой носи отговорността, ако и новата кандидатура се представи зле, Грозданова заяви, че отговорността е на правителството. "Гаранция няма, очакваме резултатите от следващото гласуване, което ще бъде с червени бюлетини, които са на държави постоянни членки на Съвета за сигурност", каза тя. "Не смятам, че тази промяна е свързана с предателство или неподкрепа на национална сигурност. Важното за България е да излезе в по-добро класиране и да постигне по-добър резултат", настоя Джема Грозданова.

По думите й щом има промяна в кандидатурата, би следвало да има очаквания за подкрепа.

По отношение на кандидата на ГЕРБ за президент, Грозданова каза, че ще стане ясен на втори октомври. "Профилът би следвало да е обединяващ, с външнополитически опит", разкри тя.

Цялото интервю вижте във видеото: