Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Нейков: Никой не знае как се определят минималните осигурителни доходи

Нещата ще се успокоят с механизъм за решаване на минималната работна заплата, заяви бившият социален министър за Bulgaria ON AIR

09.09.2016 | 20:34 Редактор: Тодор Петров
Проф. Нейков: Никой не знае как се определят минималните осигурителни доходи

Последните десет години забелязваме едно засилващо се влияние на увеличаваща се намеса на държавата по отношение работодатели-работници. И това не е защото синдикатите и работодателите не искат, а държавата отива. Обратно. Държавата е въвлечена в отношенията и от синдикатите, и от работодателите. 

Това коментира бившият социален министър проф. Иван Нейков в предаването "Денят ON AIR". Според него никога не е хубаво държавата да се бърка в отношенията между работодател и работник. 

"Никой не знае на какви принципи се определят минималните осигурителни доходи. Няма правила, няма критерии", подчерта проф. Нейков. 

На въпрос дали могат да отпаднат минималните осигурителни прагове и всеки индивид да се осигурява на реални заплати, той отговори, че теоретично може, но страхът е, че работодателите, като ги няма минималните работни заплати, "пак ще се върнат само на минимални работни заплати да осигуряват хората." 

"Вече има десетки предложения за начина, по който да се определя работната заплата - да се обвърже с квалификацията, с условията на труд. Не е проблем да бъде направен механизмът, проблемът е да има воля", настоя той. 

За конфликта между работодатели и синдикати, проф. Иван Нейков каза: "Нищо странно, нищо непознато, даже така е по-добре, защото иначе става много подозрително, ако започнат да се прегръщат и да се целуват."

"Няма държава, в която да има пет работодателски организации", коментира още той. "Не е нормално в държава с пазарна икономика да има толкова много на национално ниво. Значи нещо куца в отношенията на работодателите.

"Ако се намери механизъм за решаване на минималната работна заплата, мисля че диалогът ще бъде възстановен и нещата ще се успокоят", заключи бившият социален министър.