Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо определени играчи изтеглиха лекарствата си от българския пазар

Министерство на здравеопазването вместо да помага, повече вреди, каза пред Bulgaria ON AIR Аркади Шарков

25.08.2016 | 21:07
Защо определени играчи изтеглиха лекарствата си от българския пазар

"Много частни компании спряха да внасят и даже изтеглиха свои медикаменти от пазара и това създаде проблем, защото много лекарства за редки заболявания започват да липсват.За тях има иновативни медикаменти, но са много висока цена", посочи в Денят ON AIR Аркади Шарков.

Според него причината е ценовата политика.

"Първата причина е начинът, по който се определят цените, защото е много силен регулаторът, който пък не е съобразен с пазарните реалности. В повечето страни състоянието на здравните системи не са като у нас", каза още гостът. 

Той допълни, че втората причина е, че се губи конкуренцията и се създават пречки.

"За генериците е много по-тежко да влязат на пазара. Изисква се сериозна нормативна рамка. У нас има сериозен лобизъм да не се закупуват марки, които не са генерици", настоя Шарков.

По думите му държавата иска да доставя лекарства, които ги няма, а реално е изгонила производителите им.

"Министерство на здравеопазването вместо да помага, повече вреди, като увеличава проблемите. Как може да се замрази една цена, която е динамична. И в момента, в който ги размразим, има един пик в цената и хората го усещат по джоба си", споделя гостът.

Той посочи, че не е правилно от три цени да се избира най-ниската, а не средно аритметичната.

По въпроса за здравната карта, която предложи министър Москов, Шарков, каза, че единствено при зъболекарите и то малка част от пазара, се покрива от здравната каса, а всичко друго са цени, които нямат нито таван, нито ниски прагове. 

"Здравната карта за мен е проблем, защото тя се опитва да реши нещо, което самата тя е създала. Тя сключва договор с всеки. Нито един частен фонд не би сключил такива договори с 10 или 15 болници, които могат да фалшифицират направленията и така да източват фонда. Другият проблем е заниженият контрол", категоричен е Шарков.

По думите му българинът няма да усети здравната реформа по начина, по който трябва, ако продължава да бъде такъв моделът на НЗОК. 

"Всяка година ще продължават да се увеличават разходите за здравеопазване, благодарение на това, че се създават диспропорции на пазара", заключи Аркади Шарков.