Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Що е то адвокатски труд?

"Адвокатите нямат желание да стават куриери", каза пред Bulgaria ON AIR aдв. Гайдаров

04.07.2016 | 20:50
Що е то адвокатски труд?

"Законът за адвокатурата не е подготвен добре. Проблемът е, че така формулирани текстовете в него, казват, че никой освен човек, лице, вписано в адвокатската колегия на съответния град, няма право да представлява физически и юридически лица пред административните органи на местното и централното управление", сподели в предаването Денят ON AIR финансистът Живко Иванов.

По думите му счетоводителите , архитектите и брокерите, ще бъдат ограничени да си вършат работата, ако текстовете в закона останат по този начин. "Другият проблем е, че се забранява на лица, които не са вписани в адвокатските колегии, да дават писмени и устни консултации по правни въпроси", допълни Иванов. Според него консултация по правен въпрос е, консултация със счетоводител при дадена сделка. "Това е данъчно- правен въпрос", посочи финансистът. 

Според адвокат Георги Гайдаров "ако приемем, че защитата на правата и интересите на гражданите представлява някакъв лобизъм, то законът е лобистки". Гайдаров каза, че чл. 24 гласи "изключително адвокатска е дейността по възлагане от клиент". Той обясни, че в приложното поле на този закон, трябва да има възлагане на клиент, а това изключва дейността на юрист консултите.

"Сега съществуващият текст на чл. 24, не води до никакъв монопол. Адвокатите нямат никакво желание да изземват работата на счетоводителите по представяне на документи или да бъдат куриери. Това е неправилно тълкуване.", каза още адв. Гайдаров.

По думите на финансиста, законът, така формулиран, уронва престижа на адвокатската професия, защото им преписва функции, за които няма нужда да си адвокат, за да ги изпълняваш. "Законът  е недогледан, не е минал през необходимите оценки за въздействие. Това е един лош законов текст. Вносителите не са си свършили работата, както трябва.", заяви  Иванов. 

"Основното наше възражение е, че това, което се твърди, изобщо го няма в закона. Клиентът трябва да дойде и да упълномощи адвоката. Дружествени договори, договори за прехвърляне на дялове, декларациите, това е категорично юридическа правна дейност", обясни  адвокатът. 

Иванов каза още, че "ако текстът на чл. 24 се прецезира и бъде сведен до адвокатска колегия, нека те събират глобите, но не мога да си представя как на колегията ще й бъде вменено със закон, да  глоби юридическо лице, което не й е подвластно."

В отговор адв. Гайдаров коментира, че всяко едно наказателно постановление, подлежи на обжалване, на контрол от две инстанции- Административен съд и Районен съд. "Ако то е незаконно, подлежи на съдебен контрол и може да бъде отменено", обясни адвокатът.  Според Иванов обаче, проблемът е, че с този закон, тези глоби ще станат законни. 

"Основната цел на този закон, е да създаде качествена юридическа услуга от хора, които носят  отговорност", обясни адв. Гайдаров.  

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
nedelina1@yahoo.com
преди 7 години
''Теория на правото'' основна дисциплина първи курс Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
chris_vicom@hotmail.
преди 7 години
Много смешен тоя адвокат. Хем неподготвен - хем нахален. Сигнализирай за неуместен коментар