Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европейските общества си отгледаха джихадисти

Британските мюсюлмани гласуваха за оставане в ЕС, защото ги е страх от унищожаване на либерализма, каза за Bulgaria ON AIR проф. Владимир Чуков

24.06.2016 | 20:09 Редактор: Тодор Петров
Европейските общества си отгледаха джихадисти

Европейските общества си отгледаха джихадисти, в това число и британците. Става въпрос за сбъркан интеграционен модел. Обществото маргинализира тези хора и те се чувстват ненужни.

Това заяви в Денят ON AIR професор Владимир Чуков, според който социалните помощи са друг фактор, допринесъл за създаването на контракултура. 

"Те разлагат човека и го карат да създаде контракултура. Във Великобртания действат шериатски съдилища. Самото общество създава такива хора. На референдума огромната част от британските мюсюлмани гласуваха за оставане в ЕС. Защо? Защото ги е страх, че либерализмът, който съществува, би могъл да бъде унищожен при излизане от ЕС", обясни арабистът в студиото на Кузман Илиев.

Той добави, че в Лондон се намират някои от най-големите ислямски банки. По тази причина мюсюлманите не искат Великобритания да напусне ЕС, защото чрез Лондон се прави ислямско банкиране, стана ясно още от думите на проф. Чуков.

Гостът на Bulgaria ON AIR засегна и темата за отношенията между ЕС и Турция, като изрази мнение, че южната ни съседка вече няма почти никакви шансове за присъединяване към европейската общност.

"В Турция внимателно следяха какво ще стане, защото това много ясно ги засяга. Турските анализи показаха, че практически евентуалното им еврочленство приключи, тъй като Великобритания бе благосклонна за приемането им. Един такъв червен картон означава, че Турция вече няма никакви шансове за ЕС", посочи Владимир Чуков.

Професорът посъветва да не се избързва "със смъртта на Ислямска държава". Според него терористичната организация губи даден град, но веднага отваря нов фронт. 

"Военният министър на Ислямска държава в момента има една много важна битка и е главнокомандващ от Германия. Не бива да се казва, че тя фалира. За съжаление все още има пипала в западноевропейските общества. Има хора, които нарочно са дошли в Западна Европа, не се знае кой е организиран и кой е вълк единак", каза още проф. Чуков.