Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иво Христов: България има повод за притеснение не от Русия, а от Турция

Социологът коментира геополитическия сблъсък НАТО-Русия пред Bulgaria ON AIR

30.05.2016 | 21:18 Редактор: Луиза Божинова
Иво Христов: България има повод за притеснение не от Русия, а от Турция

България има повод за притеснение не от това, че Русия щяла да дойде тук и да свали евроатлантическото правителство, а от това, че Турция гледа на страната ни като на географско, политическо и историческо недоразумение, което трябва да бъде поправено в най-скоро време.

Това каза социологът Иво Христов в предаването "Денят ON AIR".

По отношение на създаването на опозиционни центрове в Полша и Румъния с противоракети, експертът каза, че разполагането на два опозиционни района имат за задача да свалят руските ракети в началната фаза на полета. Христов категорично отрече тезата, че това се прави с цел спиране на атаките от Близкия изток, наричайки я "теза за наивници".

"Това, което ще се случи е, че вероятно ще бъдат поставени бомбардировачи Ту-22 в Крим и ракети "Искандер" и в Крим, и в Калининградския особен район", посочи той.

По повод притесненията, че Русия би повторила упражнението с Крим върху страни от Прибалтика, Иво Христов каза, че това са спекулации. "Това е част от цялостната промяна на геополитическото отношение между Русия и Запада", настоя той.

"Ние сме изправени пред много важни събития - в Русия, парламентарните избори от септември месец тази година и второ, изборите в Съединените щати", посочи социологът. По думите му изборите в САЩ ще дадат отговор на въпроса коя от двете линии там ще надделее - досегашната линия за това, че Америка е световен жандарм или традиционната проамериканска политика.

"Когато Америка преследва своя национален егоизъм, тя добре се разбира със своите уж големи противници - Русия и Кирай", смята Иво Христов.

Колкото до НАТО и противопоставянето му на Русия, експертът е на мнение, че това е с вътрешнополитическа цел за стабилизиране на проамериканските елити.

"Наближаваме към точка на бифуркация - много различни тенденции се събират в една точка, след което светът наистина ще бъде друг. Натрупаха се достатъчно предпоставки, които трябва да доведат до преконфигурация на световния модел. От друга страна облагодетелстваните от този модел не желаят да се дадат без бой и оттам се получават две тенденции: да бъде направен опит Русия и Китай да бъдат извадени от пъзела или да се отиде до вариант на колаборация", посочи Христов.

На въпрос дали са излезли руснаците от Сирия, Христов каза, че не са излезли, както и че американците също не са излезли. По думите му Сирия е един казус, започнат от Съединените щати, чиято цел е била Русия да бъде изхвърлена от пазара на нефтопродукти, най-вече на газ в Европа, с прокарването на "катарския" газопровод през сирийска територия.

"Това доведе до разсипване на една от най-цветущите страни в Близкия изток и до така наречения спонтанен бежански поток", заяви Христов и заключи, че Турция и Саудитска Арабия са големите губещи от сирийския казус.

Цялото интервю вижте във видеото:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
alpiniz@mail.bg
преди 7 години
ей много експерти(тиквеници) се навъдиха у нбас в последните години веее големи разбирачи ердоган ще ни смачка кога реши нищо че сме ебани натовци а путин ще си го премести(за сметка на нашите тиквеници) Сигнализирай за неуместен коментар