Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мирела Иванова: Поклон пред големите български писатели!

Ние сме сред европейските народи, които най-много четат своите автори, посочи поетесата в "Денят ON AIR"

24.05.2016 | 20:25 Редактор: Мария Аладжова
Мирела Иванова: Поклон пред големите български писатели!

24 май е празник, който ни дава самочувствието да се издигнем над самите себе си, заради уникалната азбука, която днес притежаваме като един далечен и свещен отблясък от знаците, записани от светите братя.

Това каза поетесата Мирела Иванова, която беше гост в предаването "Денят ON AIR" заедно с актьора Янко Лозанов.

"Нашият оргомен поклон пред големите български писатели. Каквито и апокалиптични картини да чертаем за българите, за тяхното изчезване или оставане, трябва да признаем, че ние сме сред европейските народи, които най-много четат и четат своите писатели - съвременните и класическите", посочи Иванова.

Според нея днешният празник е едно своебразно напомняне, че именно от съвременниците зависи как ще бъдат възпитани идните поколения и дали ще се стремят към просветата и родолюбието.

"Не ми се иска да изпада в самоокайване, защото какво и как загива е на първо място в нашите ръце", сподели убеждението си поетесата. Тя отбеляза, че у нас интересът към четенето и културата като цяло нараства все повече, което е положителен знак.

Янко Лозанов от своя страна отговори на въпроса дали днес нацията има потребност от духовност:

"Аз мисля, че все повече. Тази потребност е вече осезаема, видима дори и в обикновена разходка по улиците. Аз съм оптимист и вярвам, че българската духовност ще се защити така, както го е правила и назад в хилядолетието", коментира Лозанов.

Според него заплаха за българската духовна пренадлежност е прекалената материалност, която е обхванала света.