Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Патриотичният фронт биха загубили от предсрочни избори

Не е изненада решението на Правната комисия да уважи ветото на президента, коментираха доц. Момчил Дойчев и Георги Киряков

17.05.2016 | 20:22 Редактор: Ирина Георгиева
Експерти: Патриотичният фронт биха загубили от предсрочни избори

Не е изненада решението на Правната комисия да уважи ветото на президента Росен Плевнелиев. Това заяви доц. Момчил Дойчев в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. По думите на експерта сега са възможни три реакции вътре в парламентарната зала.

"Първата е да се приеме това изнудване от страна на Патриотичния фронт (ПФ). Другото е да се отхвърли със съответните последствия и третото е в хода на разискванията да се намери някаква компромисна формула, която или да се отхвърли с някакви допълнителни екстри като приемане; или обратното - да се приеме, но да се направят някакви процеси за ПФ. Това си е изнудване, защото това, което се иска в голяма степен има и противоконституционен елемент и това всеки го знае. Абсолютно точният аргумент е на президента. Струва ми се, че тук играе много примитивно патриотарство, което винаги ни е пречило. Удивлявам се как може такова политическо невежество да играе такава съществена роля в българския парламент", уточни доц. Дойчев.

От своя страна политологът и икономически анализатор Георги Киряков коментира, че е е изумен как може народните представители да търсят компромис с правата на човека и изобщо на българските граждани. Според него "всички български граждани трябва да имат правото да гласуват, независимо къде се намират стига те да имат български паспорт и са пълноправни граждани на Република България". 

През последния четвърт век българската икономика става все по-независима от политиката, макар и в една по-олигархична среда, посочи доц. Дойчев и добави, че според него ще се намери компромис, "защото ПФ много добре знае, че следващият път може би няма да влезе в парламента".

Винаги трябва да се има едно наум, когато има предсрочни избори, подчерта Киряков. И според него ПФ биха изгубили от едни предсрочни избори.

"Същото би станало и с РБ, които в момента са в насипно състояние, но няма и гаранция, че ГЕРБ ще получи същият брой гласове като на предишните избори. Заради това има някаква форма на страх от предсрочни избори. Освен това, ако от уравнението излязат РБ и ПФ, ГЕРБ с кой ще се наложи да прави коалиция в следващия парламент. Най-вероятно с БСП, или с ДПС? Това би ли било прието хубаво от гласоподавателите на ГЕРБ, или били било прието добре от избирателите на БСП, които години наред бяха "мачкани" от управлението ГЕРБ, разбира се напълно в рамките на демократичната система", отбеляза анализаторът.

Не е случайно, че напускането на АБВ беше съпътствано с две външнополитически и едно вътрешнополитическо събитие, смята доц. Дойчев. Той уточни, че първите действия, които са американската противоракетна база в Румъния и търсенето на газ в Черно море, са гаранция за българската политическа и икономическа сигурност в рамките на нашите съюзи и предпоставка за засилване на нашата стабилност като силна Евроатлантическа държава. "Затова гледам абсолютно сериозно на тези опити за дестабилизация - политическа и икономическа."

На дискусия между русофили и русофоби, организирана от него в Нов български университет ще се обсъди дали има опит да се оспори Евроатлантическия избор на България и мястото ни в световната цивилизация. Според доц. Дойчев това е изключително голяма опасност за националната ни сигурност.

Георги Киряков е на мнение, че заради приближеността на България до Русия няма как да няма влияние, но такова има и от Турция, а до известна степен и от САЩ. "Ние трябва ясно да знаем част от какво сме. Част ли сме от ЕС, НАТО? Част сме. Значи ние трябва всяко наше политическо действие да го координираме с тези съюзи, иначе винаги ще има външно влияние", добави той.

Според него политическата провокация е нещо нормално, а патриотите се опитват да я вкарат за извоюване на нещо определено. Ако няма провокация, тогава българският народ трябва да се съмнява, че има политически картел или договаряне между партиите.