Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Броят на студентите трябва да се намали, каза проф. Николай Денков

Няма система в света, в която всички да са висшисти, каза зам.-министърът на образованието пред Bulgaria ON AIR

31.03.2016 | 21:07 Редактор: Луиза Божинова
Броят на студентите трябва да се намали, каза проф. Николай Денков

Качествено висше образование се прави с адекватно финансиране, което ние в някои специалности определено нямаме.

Това каза в предаването Денят ON AIR заместник-министърът на образованието професор Николай Денков.

"Не само не предвиждаме намаление на общите средства, а по-скоро очакваме увеличение", заяви той и посочи, че е имало разговори с Министерството на финансите. "Това означава повече пари за по-малко студенти."

"Няма как да се осигури качествено обучение на студенти, при положение че финансираме всеки, който иска да влезе във висшето образование. Няма такава система в света, в която всички да имат висше образование", заяви зам.-министърът.

"По-големият проблем е, че дори и след като влезе, много малко са механизмите, стимулите, с които тези, които не полагат необходимите усилия да отпаднат от системата. С финансирането и системите за прием, които имахме досега, всеки можеше да стане висшист и почти всеки можеше да завърши, което е сериозен проблем", посочи проф. Денков.

По думите му първо трябва да се намали броят на студентите общо.

"Тази година за първи път Министерството на образованието и науката предлага на Министерския съвет да бъде отрязан прием там, където досега винаги е бил отворен. Вторият важен елемент е, че този прием не е навсякъде равномерно, а е по-скоро там, където имаме излишък на кадри, имаме такива", допълни образователният зам.-министър. "Фактите показват, че половината от студентите, които са завършили не са си намерили работа, която изисква висше образование. И оттам дойде тази оценка, че може би около половината студенти са  в излишък на пазара на труда", посочи той.

"Наука без пари не може да се прави. През последните 7-8 години за наука във висшето образование се дават по осем милиона лева, при положение че общият бюджет във висшето образование е над 300 млн. лв. Диспропорцията е изключително голяма", добави проф. Денков.

 

Цялото интервю вижте във видеото: