Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Протест пред Народното събрание

Недоволството им е насочено срещу приетите на първо четене законови промени, свързани с въвеждането на задължително гласуване

28.03.2016 | 19:31 Редактор: Ирина Георгиева
Протест пред Народното събрание

Десетки са се събрали на протест пред Народното събрание. Недоволството им е насочено срещу приетите на първо четене законови промени, свързани с въвеждането на задължително гласуване.

"Според мен с това нещо на първо място искат да прехвърлят част от работата, която партиите по принцип вършат, тоест да съберат хора и да ги убедят, че техните идеи са правилни и да ги накарат да отидат до урните. Това нещо те в момента искат да го аутсорснат на държавата, на държавните институции - да закарва хората до урните и съответно те да не трябва да го правят това нещо", коментира Стоян Панчев от Либертарианското общество, един от организаторите на протеста пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На второ място - ако това доведе до увеличаване на хората, които гласуват, съответно ще доведе и до увеличаване на парите, които партиите получават чрез субсидии, отбеляза още Панчев.

По думите му става въпрос за пари и за улесняване на това, което те (партиите - бел. ред.) правят.

"Например в Америка, където преди президентски избори едно от основните неща, които правят партиите е да се опитат да изкарат гласоподавателите пред урните. В момента българските политици се опитват това да го направят работа на държавата", посочи още той.

Задължителното гласуване е обратното на това, което виждаме като свобода, подчерта Панчев.

"Промените се правят от малки групи, добре мотивирани и силно организирани хора. Тоест нямаме нужда от много, а от последователност и повече такива събирания и да се надяваме, че дамите и господата зад нас ще се откажат", добави Панчев.