Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Лекарите излизат на протест заради служебния рамков договор на НЗОК

Първи ще започнат медиците от Кюстендил и Дупница, заяви в "Денят ON AIR" д-р Николай Болтаджиев

23.03.2016 | 20:27 Редактор: Мария Аладжова
Лекарите излизат на протест заради служебния рамков договор на НЗОК

От понеделник всички общопрактикуващи лекари в Кюстендил и Дупница ще стачкуват. За това информира в "Денят ON AIR" д-р Николай Болтаджиев, делегат на Българския лекарски съюз.

Най-вероятно техният пример ще бъде последван на национално ниво от специалисти в болнична и доболнична помощ.

Причината - приетият днес от НЗОК служебен рамков договор.

"Днес в Министерския съвет беше приет незаконен нормативен акт. От страна на Българския лекарски съюз, лекарите единодушно казаха "Не" на рамковия договор. Такова единодушие в БЛС никога не е имало - 265 гласа срещу 10", подчерта Болтаджиев.

"Причините бяха много ясни - нормативен хаус, сред който едни документи са отменени от Конституционен съд, втори се създават, трети всеки момент ще паднат в съда. И днес се прие нормативен акт, който очевидно е незаконен. Очаква се надзора на Здравната каса да направи т. нар. служебен рамков договор - нещо, което е съвсем ясно, че няма как да стане законово, защото в параграф 44 в преходните алинеи се казва, че не могат да се правят никакви промени до сключване на нов рамков договор", обясни той.

По мнението на Болтаджиев системата трябва "да продължи да се работи по старите правила, въпреки че и те не са идеални, за да няма сътресения до подписването на рамков договор след година и тогава да се определи дали това е правилната посока на реформата".

Според него тя трябва да бъде насочена предимно към лекарите и пациентите, които са обединени от взаимен интерес - да лекуват и да бъдат лекувани. Той подкрепи тезата, че пациентите тябва да имат правото да избират болниците на свободен принцип и да се създадат правила на конкуренцията, а не на администиране в системата.

"Не от вчера се води не здравна, а чисто финансова политика. Ето, този преразход на НЗОК от 350 млн. лева, който е бил спрян министър Москов спря, това са пари зивадени след това от джоба на пациента. Лечебните заведения не могат да лекуват без тези пари. Те или са от публичните средства, или са джоба на пациента. България е на последно място в Европа по публични разходи в здравеопазването, така че аз смятам, че един политик трябва да се гордее, ако се увеличат тези публични средства, а не да иска да ги намалява", заключи Болтаджиев.