Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ил. Василев: Непосредственият повод за фалита на КТБ е Южен поток

Трябва да има прореформитско мнозинство, смята Василев

20.01.2016 | 20:49 Редактор: Ирина Георгиева
Ил. Василев: Непосредственият повод за фалита на КТБ е Южен поток

Проектът "Южен поток" е непосредственият повод за фалита на КТБ. Това припомни бившият посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му в КТБ "битката между Цветан Василев и Делян Пеевски се разрази по повод на издаването на гаранции за изпълнение във връзка с договора, които бяха предусловие за получаването на авансови плащания по договора на фирмите, които се бяха прелипили".

"Сега голяма част от парите, които "Газпром" предостави, както за попълването на дялов капитал в компанията "Южен поток" в България, така и в личния борд и трябва да се връщат, а те стоят в банка и очевидно изтеглянето на тези пари и връщането на пари по авансови плащания създават голям дискомфорт. Поради тази причина има изключително голяма виртуална активност със създаването на всякакви възможни алтернативи и заместници на "Южен поток" в по-малък или по-голям вариант - във Варна, в Оряхово и т.н. Не, че е лошо, но проблемът е, че цялата огромна енергия в тези дружества отива не да се свърши реална работа - предметни и реални неща, а всичките усилия се хвърлят в невъзможни проекти." - обясни Василев.    

Реакцията на българското правителство, че "Газпром" анулира само морската част от проекта "Южен поток", е непрофесионална, смята Василев.

"Дори и децата знаят, че когато и "Южният поток" в морската част не е реализирана, то тогава всякакви продължения на сухоземната част са несъстоятелни. Кой ще ги реализира? Може би нашата страна? Вероятно това е ехо от паниката, която е обзела някои кръгове в България, които въпреки неистовите си усилия да възстановят под една или друга форма "Южен поток" са длъжни да признаят, че този проект не може да се реализира, няма да се реализира и трябва да се връщат парите, тоест всичко това, на което са разчитали няма да стане." - коментира Василев

Битката между силовици и по-либералните политици в Москва

Това не е битка, а вариантите за изход от ситуацията в Москва, смята Василев. Според него либералите са започнали да говорят по-открито. 

"Заговори се, че Алексей Кудрин се връща на някаква позиция в Кремъл, за да може да наглежда реформата. Очевидно силовиците или тези хора, които излезнаха на предни позиции не са в състояние да управляват процесиите по начин, по който да се създаде усещане, че има изход от ситуацията." - коментира Василев

Най-големият проблем на Русия е, че се движи по една индерция към пропаст и никой не дава признак, че може да спре този процес.

"Силоваците вече не са чак толкова голям фактор. Проблемът е как те ще организират, режисират отстъплението си и Путин как ще направи прехода по начин, който да му осигури начин за запазването на лицето, интересите в една ситуация на повишена турбулентност."

Според Василев има три сценария за излизане от ситуацията: сценарият Елцин, сценарият Горбачов и сценарият Янукович.

"Сценарият Елцин: Елцин е първият човек, който в хилядолетната история излиза от власт по мирен начин, с достойнство и който си осигури старини вече не-на власт. Това е големият проблем на руските самодръжници, че те излизат от властта в летално състояние. Сценарият Горбачов е вариант, при който пак излиза от властта, но той не участва и не режисира целия процес. Сценарият Янукович - това е Майданският процес - когато не искаш, а насила те изхвърлят." - поясни Василев.

Още по темата

Преговори ГЕРБ - РБ

Изборите не са дестабилизиция, смята Василев. По думите му никой не е казал, че ГЕРБ няма да прави правителство, а въпросът е ако ГЕРБ се самоидентифицира като прореформистка сила, то в новото правителство ГЕРБ ще може да го състави прореформистко.

Трябва да има прореформитско мнозинство, посочи Василев. Според него изборите трябва да бъдат въведени на базата кои са за "про-" и "за" реформите и избирателите да пратят тези, които са за реформите в правителството.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rangeltodorov@mail.b
преди 8 години
По различни поводи съм посочвал успешни коментари на Василев.По много теми.Напоследък този човек упорито пропада.КТБ фалирала защото....Това не е верно! Банката не фалира-фалираха я.За човек от калибъра на Василев е недопустимо да подминава мнението на Христина Вучева,Кольо Парамов,Муравей Радев,Иван Ангелов,Гарабед Минасян.Тези експерти ден след ден следяха държавно организираната атака и някои от тях посочваха името на организатора.Спречкването между Цв.Василев и Пеевски създаде условия банката да се одържави и да се стабилизира без да се харчат пари от ФГВ.Отхвърлен бе и варианта за преобразуване на депозитите в акции.Усилията на акционерите за оздравяване се натъкнаха на неояснимата съпротива на БНБ.Защо стана това г-нВасилев.Защото всяко от тези решения запазваше правата на Цв.Василев,а това не искаше и не го допусна Бойко Методиев Борисов.Неговата цел беше да бъде наказан Василев заради Костинброд.Затова банката бе фалирана.Сега гледаме как Пеевски пазарува на едро и всички,всички без излючние знаят, че това са пари на КТБ.Досега цената е 3.6 млд.лв.Илиане Василев, подаването на обективната истина чрез коментари е наполовина свършена без посочване на виновника. Сигнализирай за неуместен коментар