Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Л. Роглев: 2015г. е най-топлата година, откакто се правят статистики

Събитието във френската столица има дипломатически успех - това е най-голямото събиране на дипломати от години в Париж

30.11.2015 | 19:14 Редактор: Ирина Георгиева
Л. Роглев: 2015г. е най-топлата година, откакто се правят статистики

2015г. е най-топлата година, откакто се правят статистики. Това стана ясно по време конференцията за климата в Париж, съобщи кореспондентът Любомир Роглев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му събитието във френската столица има дипломатически успех - това е най-голямото събиране на дипломати от години в Париж.

На 30 ноември Париж беше необичайно затихнал, посочи Роглев.

"За един понеделник градът е доста спокоен, много хора от предградията са останали вкъщи. Голяма част от тях не можеха да използват автомобилите си, защото много улици и главни артерии бяха затворени. Беше им препоръчано да не се използва градският транспорт заради натовареност." - обясни Роглев.

Франция прави доста усилия, за да бъде по-екологична, посочи Роглев. На конференцията в Париж пръв говори френският президент Франсоа Оланд. Той призова за силно споразумение за борба с климатичните промени. 

"Никога конференция не е домакинствала представители на властите, идващи от толкова много страни. Залогът никога не е бил толкова голям, защото на тази международна среща ние ще обсъждаме бъдещето на планетата, бъдещето на нашия живот. Не можем да избираме между борбата с тероризма и борбата с глобалното затопляне. Това са две световни предизвикателства, които трябва да преодолеем. Защото трябва да оставим на децата си нещо повече от свят, свободен от тероризъм. Дължим им планета, защитена от катастрофи. Една жизнеспособна планета." - коментира Оланд.

Френската полиция задържа над 200 души и остави поне 170 души в ареста, след като активисти за защита опазването на климата се сблъскаха с полицията в Париж на 29 ноември.

"Париж беше под обсада на 29 ноември заради конференцията за климата. Все едно се готвеше нещо военно. Има доста задържани." - коментира Роглев.